Fejkade skada – fick miljoner

avSofi Tagesson

47-åringen bygger hus och reser – trots att han måste sitta i rullstol

1 av 4
jobbar Mannen syns blanda cement och fixa på ett hus på bilderna.

47-åringen satt i rullstol och krävde hjälp dygnet runt.

Men polisens bilder visar hur han går – och arbetar på sitt hus.

Nu åtalas mannen för mångmiljonbedrägeri.

47-åringen har haft personliga assistenter sedan 2005. Han har berättat hur han sitter i rullstol, och behöver hjälp för att klara vardagen efter en olycka 2001.

– Han har påstått sig vara så dålig att han inte ens kan använda elrullstol på grund av skakningarna, utan måste köras i en manuell rullstol, säger kammar-åklagare Eva Kokkonen.

Men polisens utredning visar något helt annat. Bland annat bor två av assistenterna som ska hjälpa mannen över 40 mil bort.

Fångad på film

Bland bevisen mot 47-åringen finns bland annat filmer tagna av polisen där 47-åringen syns arbeta obehindrat i sin trädgård. Dessutom har utredarna hittat bilder där 47-åringen genomför renoveringar i sitt hus – på stående fot och utan några synliga besvär.

Under sex år har mannen lurat Försäkringskassan på sammanlagt 13,6 miljoner kronor, enligt stämningsansökan.

– Han är i vart fall vid så pass god vigör att han kan ta hand om sig själv och leva ett fullvärdigt liv, säger Eva Kokkonen.

Tre assistenter – mannens sambo och två bröder – åtalas tillsammans med 47-åringen, också de misstänkta för grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott.

Enligt ett läkarintyg från 2008 har mannen inga funktionsnedsättningar, och känner sig fullt frisk. Intyget lämnades in i samband med att 47-åringen ansökte om förlängt körkortstillstånd.

Enligt en annan läkare är han så svårt handikappad att det finns risk att han skulle dö utan assistanshjälp.

Bodde i Kalifornien

Den läkaren åtalas också – misstänkt för medhjälp till grovt bidragsbrott.

– Jag hävdar att det intyg hon har skrivit i november 2010 om att han i stort sett skulle dö utan assistans inte är sant, säger Kokkonen.

47-åringen är skriven på en ort i Östergötland – men har bott halva året i Kalifornien i USA, och andra halvan på Gotland.

Mannen har suttit häktad sedan början av juni. Något som han enligt åklagaren klarar bra – utan assistans.

– Han klarar det alldeles utmärkt och behöver ingen hjälp på häktet, säger hon.

47-åringen nekar till brott.

– Hans balanssinne har varit påverkat hela tiden, men han har kunnat gå och röra sig kortare sträckor, säger 47-åringens advokat, Göran Wålander, till TV4 Nyheterna.