Lundin anmäld – nu utreds verksamheten

Publicerad:
Uppdaterad:

Socialstyrelsen ska utreda Ola Lundins verksamhet, efter två anmälningar.

– Det fanns ingen anledning att misstro de uppgifterna på något sätt, säger Socialstyrelsens inspektör Marie Collberg.

I våras kom första larmsamtalet om Ola Lundin. Det var en psykiater som ringde anonymt till Socialstyrelsen. Hon ville slå larm om hur doktor Ola Lundin frikostigt och på lösa grunder skriver ut narkotika. Psykiatrikern hade själv träffat patienter som råkat ut för Lundin. I ett fall ska han ha tagit 17 000 kronor för tre besök och en undermålig utredning.

Anmälaren ansåg också att det fanns skäl att titta närmare på hur han debiterade landstinget för patientbesök.

– Det var trovärdigt. Det fanns ingen anledning att misstro de uppgifterna på något sätt, säger inspektören Marie Collberg.

”Agerar så fort vi kan”

I maj kom också en anmälan om Ola Lundin från föräldrarna till Claes som trots tablettmissbruk fick stora mängder narkotika av Ola Lundin.

– Vi agerar så fort vi kan, säger Erik Höglund, enhetschef regionala tillsynsenheten öst på Socialstyrelsen.

Ola Lundin skriver på sin hemsida om sina korta väntetider och behandlingar med amfetamin. Hur ser ni på det?

– Det viktiga i vår tillsyn är på vilka grunder han gör det här. Är det enligt vetenskap och beprövad erfarenhet? Bedriver han sin verksamhet så att det går att se att den behandling han ger och den förskrivning han gör är adekvat? Det gäller oavsett hur många han träffar. Gör han inte det så uppfyller han inte lagens krav.

Kan tjäna mycket

Enligt Erik Höglund är det oerhört viktigt att läkare undersöker sina patienter, ställer noggranna diagnoser och dokumenterar sitt arbete.

Han tjänar väldigt mycket pengar. Ett år hade han en omsättning på över 8 miljoner och vinsterna fördes över till ett bolag på Cypern. Hur ser ni på det?

– Det är klart att vissa privatläkare som nischat in sig kan tjäna mycket pengar. Men vårt tillsynsansvar är det medicinska. Det ekonomiska är en fråga för andra rättsvårdande instanser, säger Erik Höglund.

Har fått flera avslag

Sedan 1998 har Läkemedelsverket beviljat över 2 200 licensansökningar från Ola Lundin gällande metamina.

Men de har också avslagit flera av Ola Lundins ansökningar. Vid ett tillfälle ville han skriva ut amfetaminpreparatet till en nyss frigiven brottsling med drogproblem.

”Man bör kräva en längre sammanhängande drogfrihet i frihet, förslagsvis minst ett år, innan licens kan beviljas”, skrev Läkemedelsverket i sitt beslut.

– Dessa preparat tittar vi extra noga på. Det är hårdare kontroll just på grund av missbruksrisk, säger Anders Johansson på avdelningen för kliniska prövningar på Läkemedelsverket.

Richard Aschberg

Mattias Carlsson

Utdrag från Ola Lundins hemsida

”Alla de som uppfyller kriterierna för ADHD, erbjuds behandling med centralstimulerande läkemedel, (Metamina, Amfetamin, Ritalin, Concerta, Equasym och Medikinett).

Vi erbjuder privata utredningar med korta väntetider. Inget remisstvång föreligger.”

Publicerad: