Spelskapare gömde ordet ”feministhora” i källkoden

Nu ber studion om ursäkt

KÖNSKRIG? Kontroversiellt innehåll fanns dolt i en version av ”Dead island”.

Spelvärlden rasar mot utvecklaren Techland.

Anledningen? Ett kvarglömt ord i källkoden på nya, hett emotsedda spelet ”Dead island”.

Tidigare i veckan släppte spelutvecklaren Techland sitt nya spel ”Dead island” på den digitala nedladdningstjänsten Steam. Kort därpå insåg de dock att de gjort ett misstag: den version som lades upp var inte menad för allmänheten. Bland annat kunde de som laddade ner den sväva bland molnen och se sin karaktär ur ett tredjepersonsperspektiv, med all sannolikhet rester från utvecklarens debugverktyg.

Byttes ut mot ”könskrig”

Och det var inte det enda som glömts kvar. En rådig konsument rotade runt i källkoden och hittade det uppseendeväckande ordet ”feministhora”. Det var ursprungligen ett arbetsnamn på en förmåga spelets kvinnliga karaktär Purna kan tillskansa sig, och som gör hennes attacker starkare när de är riktade mot manliga zombies i spelet. Förmågan heter nu ”könskrig”.

Enligt Techland så är det hela ett ”privat skämt” från en av programmerarna, och denne kommer också att straffas för sitt påhitt.

”Inget feministiskt projekt”

Aftonbladets kolumnist Gisela Jönsson uttalar sig om fadäsen i en spelkrönika och menar att det är sådana här händelser som gör det svårt att motivera varför tjejer skulle spela spel överhuvudtaget.

– Att lära (manliga) spelutgivare hur de ska få kvinnor att konsumera deras produkter känns i ljuset av detta knappast som ett viktigt feministiskt projekt.

Jonas Högberg