Uppgifterna om S och FP gör Alliansen till den stora förloraren

KOLUMNISTER

Visby De efterhängsna ryktena om att Folkpartiet spelar under täcket med Socialdemokraterna har ett enda syfte.

Att sabotera för Alliansen.

Vem eller vilka som ligger bakom ryktesspridningen om att Folkpartiet skickar ut sina tentakler mot Socialdemokraterna är omöjligt att veta.

Men effekten är solklar, det undergräver förtroendet för Alliansen. Om man ska tro ryktena så är de fyra partiernas enade fasad inte mer än en kuliss. Bakom ytan står ett av partierna redo att kasta sig över till andra sidan.

Varför dyker det här upp just nu? Skälet är enkelt. Det är drygt ett år kvar till valet och fulspelet går därmed in i en intensivare fas än normalt.

S-ledaren Stefan Löfven har ännu inte berättat hur han ser på regeringsfrågan. Bristen på besked i den här centrala frågan utnyttjas ofta av statsminister Fredrik Reinfeldt (M) som gärna påpekar att väljaren, åtminstone än så länge, inte vet vad hon eller han får genom att S-rösta.

Alliansen har alltså ett övertag över Socialdemokraterna i den viktiga regeringsfrågan och någon eller några försöker nu ändra på det förhållandet.

Vad bygger ryktena på? Den viktigaste ingrediensen är det hemliga mötet i mitten av maj mellan Jan Björklund (FP) och Stefan Löfven som Aftonbladet avslöjade då. Det hette att mötet enbart handlade om friskole­utredningen som gått i stå. Matchmaker var förre FP-ledaren Lars Leijonborg som ledde utredningen.

Men ingen tror att de båda partiledarna, som aldrig tidigare mötts i enrum, inskränkte sig att tala om det. Med största sannolikhet passade de på att avhandla mer, kanske även regeringsfrågan.

En annan beståndsdel är ungdomsförbunden SSU:s och LUF:s gemensamma kampanj för en ny, genomgripande skattereform. De har skrivit en debattartikel och arrangerade i juni ett gemensamt skatteseminarium.

S och FP gjorde upp om ”århundradets skattereform”, med bland annat kraftigt sänkta marginalskatter, i slutet av 1980-talet.

En tredje ingrediens är en extern rapport som enligt tidningen Dagens Industri lämnats till Folkpartiet.

Enligt den har FP lika goda förutsättningar att genomföra sin politik tillsammans med Socialdemokraterna som med Moderaterna. Kan så vara, men behövs verkligen konsulter för att avgöra det?

Vilka vinner och vilka förlorar på uppgifterna om närmandet mellan Folkpartiet och Socialdemokraterna?

Den stora förloraren är Alliansen. Bilden av att den nu består av två partier som riskerar att ramla ur riksdagen och ett som enligt ryktet är beredd att gå över till andra sidan kan visa sig förödande.

En vinnare kan vara Socialdemokraterna som genom uppgifterna bäddar för en otraditionell regeringslösning långt innan den är aktuell.

Det kan minska motståndet om frågan skulle komma på tapeten.

Noteras bör dock att det finns en falang inom S som tycker att Löfven driver partiet i en alltför liberal riktning. De är inte överförtjusta över de här ryktena.

En annan vinnare är Vänsterpartiet. De som verkligen vill ha en rödgrön regering bör, om ryktena stämmer, lägga sin röst på dem. Och inte Socialdemokraterna, de kan ha andra planer i bagaget.

avLena Mellin

ARTIKELN HANDLAR OM