Gratis mat tog slut - tumult i Aten

Publicerad:
Uppdaterad:

UTRIKES

Aten. Tidigare oanade scener utspelade sig i Aten när kravaller utbröt i hopp om gratis mat. Landets bönder delade ut grönsaker och frukt utanför jordbruksdepartementet - och när de tog slut blev folkmassan desperat.

– Jag hade aldrig föreställt mig att jag skulle hamna här. Jag har inte råd med något, inte ens på fruktmarknaden, sade 65-åriga Panagiota Petropoulos, som inte har många euro kvar av sin pension efter att ha betalat hyra och räkningar.

Hon var en av hundratals som kom till jordbruksdepartementet i centrala Aten, där bönder på onsdagen hade lovat att dela ut gratis frukt och grönt i protest mot höga produktionskostnader och regeringens skattehöjningar.

Tumult uppstod när borden tömts på mat och folkmassan skyndade till en lastbil i närheten i hopp om att lägga beslag på det allra sista. Bönderna uppger att de hade med sig 50 ton varor - som tog slut på två timmar.

Bilderna från kalabaliken visades på tv, varvade med upprörda politiker som talade om människor "på randen till förtvivlan".

– Det gör mig arg. Arg för att stolta människor inte har mat att äta, inte har råd att hålla sig varma och som inte får det att gå ihop, sade Kostas Barkas, parlamentsledamot för socialistpartiet Syriza.

TT-Reuters

Publicerad: