Stephano slutar med ”Starcraft”

E-SPORT

Utannonserar avhoppet i Youtube-klipp

Foto: Helena Kristiansson

Passa på att se Ilyes ”Stephano” Satouri medan du kan.

En av världens bästa ”Starcraft II”-spelare tänker avsluta e-sportkarriären.

Franske zergspelaren ”Stephano” kommer till Stockholm för att tävla i Dreamhack Open i april. Men därefter är framtiden oviss. I en minidokumentär som publicerats på Youtube berättar Satouri att han med största sannolikhet kommer att sluta spela ”Starcraft” professionellt.

”Min tid är förbi”

– Det här är troligen min sista sex månader med ”Starcraft II”. Min plan är att återvända till studierna. ”Starcraft” är inte lika roligt längre. I början var det kul att bara spela spelet. Sedan handlade det roliga om att vinna och dra in pengar. Just nu vinner jag inte så mycket som jag gjorde tidigare. Min tid är kanske förbi. Det är bra att veta när man ska sluta, säger Satouri i dokumentären.

Kontroversiell figur

Sedan ”Starcraft II” släpptes 2010 har Ilyes ”Stephano” Satouri, 20, plockat hem en rad tunga turneringar och är den ickekorean som vunnit mest prispengar – över 1,3 miljoner kronor. Men under amerikanska MLG Winter Championship härom veckan blev han omgående utslagen.

Satouri är också känd som en kontroversiell figur på den internationella e-sportscenen. Under ett Sverigebesök i fjol blev han så berusad att han fick omhändertas av polis. Och i början av januari i år tog han med sig en kniv ombord på ett flygplan – och twittrade om det.

Peter Ottsjö