Diplomatisk offensiv om Syrien

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Världspolitikens storspelare lägger i en högre växel och trappar upp diplomatin i ett nytt försök att stoppa våldet i Syrien. USA:s Sverigebesökande utrikesminister John Kerry uttrycker optimism, men tvivlarna är många.

Omvärldens försök att på politisk väg lösa konflikten i Syrien har efter två år ännu inte lett till minskad blodsspillan och på flera kontinenter har testarna rykt när diplomater frustrerat slitit sitt hår.

USA:s utrikesminister John Kerry, på besök i Sverige, uttryckte på tisdagen dock hopp om att en medlad lösning är möjlig, kanske med start i början av juni. Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov ska Syriens president Bashar al-Assad ha utsett företrädare, tillkännagav Kerry på en pressträff.

– Jag fortsätter höra vissa som på något sätt säger att processen är på väg bort, inte närmare, sade han.

– Jag håller helt enkelt inte med om detta.

Kerrys kommentarer tycktes vara ett försök att tona ned de utbredda tvivlen kring förutsättningarna för en fungerande fredslösning och båda parter i Syrien uttryckte skepsis.

Å andra sidan har den internationella diplomatin på flera håll trappats upp och Kerrys uttalande kom innan han på kvällen träffade Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov i samband med Arktiska rådets möte i Kiruna.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu inledde på tisdagen en resa till Ryssland, bland annat för att diskutera situationen i regionen med Syrien i fokus.

Nästa vecka väntas möten inom nätverket "Syriens vänner" i Jordanien, meddelade det jordanska utrikesdepartementet under dagen enligt AFP.

Enligt uttalandet kommer länderna att "samordna sina positioner i linje med den senaste överenskommelsen mellan USA och Ryssland för att återuppväcka den politiska vägen att hantera krisen".

TT

Publicerad: