Danskar uppmanas lämna Indonesien

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Nya uppgifter om hot mot västerlänningar

Danmark, Australien och Storbritannien uppmanade på torsdagen sina medborgare i Indonesien att lämna landet. Australiens regering har fått ny information om hot mot utländska intressen efter terrorattentatet på Bali.

I Köpenhamn uppmanade Danmarks utrikesdepartement på torsdagen alla danska medborgare alla lämna Indonesien, om inte deras närvaro där är absolut nödvändig. Som orsak angavs att ''hotnivån mot västerländska mål har höjts'', rapporterade nyhetsbyrån Ritzau. Departementet ville inte uppge hur många danskar som finns i Indonesien.

Tidigare hade bland andra Australien och Storbritannien utfärdat liknande uppmaningar till sina medborgare.

- Alla australier i Indonesien som bryr sig om sin säkerhet borde överväga att lämna landet, sade Australiens utrikesminister Alexander Downer.

- Särskilt korttidsbesökare vars närvaro i Indonesien inte är nödvändig borde resa därifrån.

Svenska UD har ännu inte gått ut med lika skarpa varningar.

– Vi har inte uppfattat det som nödvändigt att göra en sådan avrådan för hela Indonesien. Men vi följer det här timme för timme och situationen kan ändras, säger Johan Murray på UD:s presstjänst till aftonbladet.se på torsdagskvällen.

Preciserad australisk varning

Australiens utrikesminister Alexander Downer sade sig ha fått en ny varning för terrorattentat mot australier i Indonesien.

Han uppmanade till "extrem försiktighet, särskilt i kommersiella lokaler och på offentliga platser som utlänningar brukar besöka, såsom nattklubbar, restauranger, barer, skolor, helgedomar. . . fritidsevenemang utomhus och turistområden".

Frånvaron av den typen av varningar till australier före attentatet på Bali har lett till hård kritik mot regeringen - särskilt sedan det kommit fram att myndigheterna hade fått en varning från USA två veckor tidigare om att islamistiska terrorister planerade en attack mot något turistområde i Indonesien, eventuellt Bali.

Hot mot ”västerlänningar”

Enligt Downer är det nya hotet mot "västerlänningar" så allvarligt att regeringen ser sig föranlåten att kraftigt skärpa sina varningar till australiska resenärer inte bara i Indonesien utan också i Singapore, Malaysia, Filippinerna, Brunei, Kambodja och Laos.

I Denpasar, Balis huvudort, fortsätter förhören med de fyra indoneser som polisen intresserat sig speciellt för de senaste dagarna.

I onsdags hette det att de snart skulle bli officiellt "arresterade", men nu säger polisen att männen, som alla är civila, hörs som vittnen, inte som misstänkta.

TT-Reuters / aftonbladet.se

Publicerad: