Så slutar du röka – utan att öka i vikt

Experten: ”Rökare är naturligt underviktiga”.

Många rökare vågar inte sluta av rädsla att gå upp i vikt.

Och fruktan är befogad.

Enligt Maria Rankka, chef för Sluta-röka-linjen, lider rökare av en naturlig undervikt som försvinner vid rökstopp.

– De som lyckas behålla vikten bäst är de som börjat träna innan de slutar, säger hon.

Att man går upp i vikt när man slutar röka är en populär sanning, och enligt experterna stämmer den till viss del. Maria Rankka, chef för Sluta-röka-linjen, säger att rökare lider av naturlig undervikt.

– Ja, som rökare eller snusade har du mellan tre och fem kilos naturlig undervikt och den vikten brukar komma tillbaka vid ett rökstopp, säger Maria Rankka och fortsätter.

”Höjer blodsockret”

– Det är naturligtvis ett problem, många kan inte tänka sig att gå upp de kilona i vikt och då blir det svårt att bli tillräckligt motiverad för att klara av att sluta röka. Det finns även andra faktorer som gör att man kan gå upp i vikt när man slutar röka. Rökare äter till exempel mer sällan frukost. Och eftersom cigaretterna höjer blodsockret småäter man mindre som rökare, säger Maria Rankka.

Enligt Maria Rankka har du större chans att behålla vikten om du tränar redan innan du slutar röka.

– Det hänger ju ofta ihop, många slutar inte bara röka utan de börjar ett nytt liv när de fimpar. I det ingår ofta träning. Och har man den inställningen blir det naturligtvis lättare att behålla vikten, det har egentligen inte med cigaretter att göra, säger hon.

Minimedia

ARTIKELN HANDLAR OM

Rökning