Han vinner när de andra krisar

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Anders Borg ohotad etta när svenskarna ger betyg

1 av 6 | Foto: Foto: MAGNUS WENNMAN
BORG HÅLLER FORTET Anders Borg toppar för andra året i rad Aftonbladet/Sifos lista över de populäraste statsråden. I årets mätning där svenskarna fått sätta betyg slår rekord och noterar 4,0 av 5 möjliga i snitt.

För andra året i rad slår finansminister Anders Borg rekord i Aftonbladet/Sifo.

Ingen minister har tidigare fått högre betyg av svenska folket under de sexton år mätningen gjorts.

Förra året fick både statsminister Fredrik Reinfeldt (M) och Anders Borg (M) betyget 3,8 av svenska folket. Det tidigare rekordet hade dåvarande utrikesministern Anna Lindh (S) som 2002 fick betyget 3,6.

Men nu slår alltså Anders Borg sitt eget rekord från förra året. Svenska folket tycker att han är värd en fyra på den femgradiga skalan.

Uppgång i krisen

Borgs genombrott kom

i samband med finanskrisen 2008. Under de första åren i regeringen fick han nöja sig med ganska slätstrukna betyg.

Men efter hans varningar om den annalkande vargavintern och regeringens ingripande mot bankerna omvärderade svenska folket Anders Borg. Hans betyg har sedan dess höjts varje år.

Borgs chef, Fredrik Reinfeldt, ligger kvar på samma nivå som förra året. Men i den interna dragkampen, bland Moderaternas egna väljare, drar han det längsta strået. Av dem får Reinfeldt 4,6 medan Borg får nöja sig med 4,4.

Blå prispall

På pallplats finns bara moderata statsråd. Trea på svenska folkets betygslista är nämligen utrikesminister Carl Bildt (M). Han tappar visserligen lite jämfört med förra året men är fortfarande klar trea.

Det understryker Moderaternas dominans i regeringen. Tretton av totalt 24 statsråd är M-märkta. Men att regeringens nav är duon Reinfeldt & Borg är det få som ifrågasätter. Runt denna kärna cirkulerar, bokstavligen, Carl Bildt som nästan ständigt befinner sig på resande fot.

Mindre än hälften av statsråden, tio stycken, får godkänt av svenska folket. Det vill säga de får betyget tre eller högre.

Vilka parametrar svenska folket tagit hänsyn till i sin betygsättning är oklart. Ekonomisk prestation i jämförelse med andra länder är sannolikt en. Frånvaro av synliga kriser en annan. Allmänt gott handlag är säkert en tredje.

Svag opposition

Men säker kan man nästan vara på att betygen inte varit lika höga om det funnits en fungerande opposition som synliggjort regeringens blottor. Men den lyser för närvarande med sin frånvaro.

Socialdemokraterna har nog med sina egna problem. Vänsterpartiet byter ledning. Och Miljöpartiet ägnar sin kraft åt att fundera över hur de ska bli dubbelt så stora i nästa val.

Den interna kraftmätningen mellan partierna i regeringen vinner Folkpartiet. 75 procent av de liberala ministrarna får godkänt. Tvåa är Moderaterna, 46 procent av M-statsråden får godkänt.

KD på jumboplats

Bronsmedaljen kniper Centerpartiet, 25 procent av deras statsråd får godkänt. Inte helt oväntat hamnar Kristdemokraterna på jumboplats. Inte en enda av de tre KD-ministrarna får godkänt. Det speglar partiets problem i opinionen.

Åtta statsråd får i år högre betyg än de fick förra året. Det är ungefär lika många som för ett år sedan då sju statsråd höjde betyget.

Men höjningarna är blygsamma. Anders Borgs 0,2 är den största, alla andra får nöja sig med högst 0,1.

Nio statsråd får samma betyg i år som de fick förra året. Till dem hör Jan Björklund som fått samma betyg av svenska folket sedan 2008. Där har han något att fundera över.

Fem statsråd får sänkt betyg. Det är fler än förra året. Men även här handlar det om små förändringar, bara 0,1.

Två statsråd är nya och har alltså inte något gammalt betyg att jämföras med. Det gäller näringsminister Annie Lööf (C) och miljöminister Lena Ek (C).

Rödgrönas favorit

Högst betyg av de borgerliga väljarna får Fredrik Reinfeldt och Anders Borg som båda får 4,5. De rödgröna väljarnas favorit är Borg som de ger 3,4. Sverigedemokraternas väljare sätter också Borg högst. Av dem får han 3,9 i betyg.

Sifo telefonintervjuade ett riksrepresentativt urval på 1 000 personer över 15 år mellan den 12 och 15 december. Bara de som kände till ministern fick sätta betyg.

Publicerad: