Rasar – efter inbrottet i Tobias bil

avMalin Wigen

NYHETER

Tobias Ekelund, som sitter i rullstol, möttes av en sorglig syn på morgonen. Någon hade slagit sönder rutan på hans bil och tagit hans backkamera.

– Det går för långt när det är den här typen av stölder och inbrott. Man bryr sig inte om det är någon med handikapp eller gammal som blir drabbad, säger hans mamma Mona Ekelund.

Tobias Ekelund, 36, har en cp-skada sedan födseln och är beroende av sin bil för att kunna ta sig fram. Därför var upptäckten han och hans assistenter gjorde på fredagsmorgonen förödande – någon hade slagit sönder rutan på bilen och tagit backkameran.

– Hur de kan stjäla en sådan simpel grej, som jag kan tycka att det var, och göra så mycket förstörelse av det? Han var ju ledsen naturligtvis, jätteledsen, säger Tobias mamma Mona Ekelund och fortsätter:

– Det blir så omfattande med glas överallt. Nu blir det städning, självrisk, reparation och väntan på reparation. Han kommer att få åka färdtjänst de här dagarna när bilen är på verkstaden. Han kommer ingenstans utan bil.

Mona förstår inte hur man kunde ge sig på Tobias bil

– Han hade handikappstillstånd i framsätet. Det är så vedervärdigt att man kan göra så på en handikappsanpassad bil. Det känns som om det inte finns någon skillnad på vad som är ditt och mitt längre, det går för långt när det är den här typen av stölder och inbrott. Man bryr sig inte om det är någon med handikapp eller gammal som blir drabbad. Det är konstigt att man inte kommer åt sådant här, säger Mona.

1 av 2 | Foto: Privat
Tobias blev ledsen när han såg att någon tagit sig in i hans bil.

Får stöd: ”Man blir riktigt rörd”

Enligt henne slår stölden extra hårt mot honom som får onödiga utgifter och blir isolerad.

– Med tanke på att han inte kan gå eller åka vanlig buss blir omständigheterna mycket större. Tjuvarna ger sig på folk som inte kan röra sig, säger hon och fortsätter.

– Han är väldigt pigg och alert och ska vara med på allt. Och nu när det finns möjligheter så är det andra som ska förstöra. Det blir i alla fall en break på en vecka ungefär. Vi fick ingen tid förrän på tisdag med byte av ruta.

Tobias bror skrev om händelsen på sin Facebooksida och tusentals personer har engagerat sig. Flera har erbjudit sig att hjälpa Tobias, bland annat har ett företag erbjudit sig att skicka en ny monitor och kamera.

– Det är fantastiskt. Man blir riktigt rörd. Det kom tårar när jag läste kommentarerna, jag känner lite hopp om man säger så. Tobias blev också glad. Ett stort tack till alla som har hjärtat på rätta stället.

Händelsen är polisanmäld och är rubricerat som stöld ur motordrivet fordon. Det finns inga spår eller vittnen, enligt Anders Samuelsson, förundersökningsledare vid polisen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Inbrott