Folk är hemska - inte Tom Cruise

NÖJE

Folk är läskiga.

Tom Cruise beter sig äntligen, efter 20 år, som en människa och inte som en robot.

Och tappar popularitet i rekordfart.

Stjärnor faller just nu.

Whitney Houston är mer illa däran än någonsin, Keith Richards nästan dödförklarades efter hans freak-palm-accident, legendariska Nils Petter Sundgren får kicken från ”Nyhetsmorgon” och Orvar Säfström entledigas från ”Filmkrönikan”.

Men mest intressant är Tom Cruises fall.

Han var nyss filmvärldens säkraste

kassako. Kanske är han det ännu. Men hans popularitet är skadad.

Envisa rykten säger att testpubliken vid en visning av ”Mission: Impossible III” applåderade när Cruises hjälte Ethan Hunt misshandlades i en scen. Applåderade! Inte önskad reaktion.

Och i helgen drog filmen in cirka 150 miljoner kronor mindre än väntat i USA trots fina recensioner.

Kvinnor överger Cruise

Opinionsundersökningar säger att 51 procent av amerikanerna inte gillar Cruise – rakt motsatta siffror från när ”Världarnas krig” gick upp förra sommaren. Då var 58 procent för Cruise och 31 procent mot. (Speciellt kärnfanbasen kvinnor har slutat tycka om Cruise.)

Och varför?

Läskigt nog därför att han är sig själv i stället för den avstängda, hemlighetsfulla, läskiga stjärnrobot som han alltid varit tidigare.

Visst är det en deprimerande? Att ärlighet inte varar längst. Att folk gillar iskalla robotar som inte bjuder på sig själva.

Jag är inte förvånad. Mänsklighet anses vara en brist.

Borde älskas

Men folk borde tänka om: stjärnor som maniskt hoppar i Oprah Winfreys soffa av Katie Holmes-lycka, som levererar modigt personliga dissuttalanden om psykologi som koncept och (välmenta) påhopp på Brooke Shields för att hon åt ”lyckopiller” efter hennes förlossningsdepression, som plötsligt börjar ge roliga citat till journalister och som är offentligt tokkär och toklycklig – såna stjärnor borde älskas.

Men det är som med Michael Jackson: folk räds det annorlunda och bemöter det med ogillande. Alla ska vara på svennebanan. Folk är hemska.

Innelistan och Utelistan

Veckans

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM