Provocerad Trump: "Du är dum som en sten"

avTT

Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP/TT
Det var då det. USA:s president Donald Trump och dåvarande utrikesministern Rex Tillerson sommaren 2017. Nu baktalar de varandra inför öppen ridå. Arkivbild.

Du är odisciplinerad och vill bryta mot lagen.

Du är dum som en sten och lat så in i helvete.

Så låter det när USA:s förre utrikesminister Rex Tillerson och president Donald Trump har en meningsutväxling.

Tillerson fick sparken av Trump i mars. På fredagen ställde han för ovanlighetens skull upp i en intervju för CBS News – och gjorde inget för att dölja den usla relationen de två statsmännen emellan.

– Jag tror att det var uppenbart att våra stilar är fullständigt olika. Vi hade inte ett gemensamt värdesystem, säger Tillerson i tv-kanalen.

– Jag var tvungen att säga åt honom: Nåväl, herr president, jag förstår vad du vill göra, men du kan inte göra det på det viset. Det bryter mot lagen, det bryter mot avtalet.

Sådana tillrättavisningar gjorde Trump rejält frustrerad, enligt Tillerson som anser att chefen i Vita huset var "odisciplinerad".

Några timmar senare kom Trumps reaktion. I en ilsken tweet sänd från det amerikanska presidentflygplanet Air Force One slår han fast att Tillerson inte hade den nödvändiga mentala kapaciteten för att bli en toppdiplomat:

"Han var dum som en sten och jag kunde inte snabbt nog bli av med honom. Han var lat så in i helvete."

Trump twittrar vidare att det numera är ordning på torpet vid utrikesdepartementet och han hyllar nuvarande utrikesministern Mike Pompeo.