Det här är toppen

Publicerad:
Uppdaterad:

RELATIONER

Tillsammans har de en månadslön på 470 000 kr

Här är tre toppkvinnor som just nu skriver historia. Wanja Lundby-Wedin, Anna Ekström och Ebba Lindsö leder var sin stor organisation på arbetsmarknaden.

– Det är väldigt glädjande att det berömda glastaket inte finns hos de stora viktiga organisationerna på arbetsmarknaden, säger Wanja Lundby-Wedin, LO-ordförande.

På kort tid har hon fått sällskap på motpartssidan. Anna Ekström tillträdde som Saco-ordförande i slutet av 2001. Och häromdagen utsågs Ebba Lindsö till vd för arbetsgivarorganisationen Svenskt Näringsliv, en tjänst hon tillträder den 1 oktober.

”Inte en slump”

– Jag tycker att det är jättekul. Det ska bli trevligt att samarbeta med Ebba Lindsö. Hon blir säkert en bra motpart och en bra medarbetare, säger Anna Ekström, som inte ser den nya ”kvinnotrojkan” i toppskiktet som en tillfällighet.

– Jag tror inte att det är en slump. Nu har vi arbetat med jämställdheten ganska länge. Men först nu börjar det bli naturligt att leta både bland män och kvinnor när man ska hitta kompetenta ledare.

Vill inte svara

Ebba Lindsö är försiktigare i sina kommentarer. Hon avböjer att svara på vissa av Aftonbladets enkätfrågor med motiveringen att hon ännu inte tillträtt sin nya vd-tjänst.

Anna Ekström

Ordförande Sveriges Akademikers Centralorganisation (Saco)

Foto: Hanna Teleman

Ebba Lindsö

Blivande vd på Svenskt Näringsliv

Foto: Claudio Bresciani

Wanja Lundby-Wedin

Ordförande Landsorganisationen (LO)

Foto: Peter Knopp

Leif-Åke Josefsson, Claes Petersson, Annika Sohlander

Publicerad: