Läraren fick sparken – för att hon gifte sig

avMiriam Bratt, Clara Öhrn

1 av 2 | Foto: Jocelyn Morffi / Facebook
Jocelyn Morffi blev uppsagd från sitt jobb som lärare efter bröllopet.

Efter att den populära läraren Jocelyn Morffi från Florida gifte sig med sin kärlek Natasha Hass tidigare i februari fick hon sparken från den skola hon jobbade vid. Nu rasar flera föräldrar mot skolan.

– Vårt enda fokus är hur hon var med våra barn, säger föräldern Cintia Cini till Miami Herald.

Jocelyn Morffi från Florida hade jobbat som lärare på St Peter and Pauls katolska skola i Miami i sju år när hon plötsligt fick sparken. Anledningen: Hon gifte sig.

”I helgen gifte jag mig med mitt livs kärlek och tyvärr blev jag på grund av det avskedad från mitt jobb. I deras ögon är jag inte rätt sorts katolik på grund av mitt val av partner”, skriver hon på Instagram.

Händelsen har upprört flera föräldrar på skolan och ungefär 20 av dem samlades utanför skolan i fredags. De krävde att få information om varför den populära läraren tvingats lämna skolan.

– De behandlade henne som en kriminell, de lät henne inte ens ta ut sina saker från klassrummet hon arbetat i, säger föräldern Cintia Cini till Miami Herald.

”En av de bästa lärarna”

Hon berättade också att föräldrarna inte hade vetat om Jocelyns sexuella läggning, men att det heller inte spelar någon roll.

– Vårt enda fokus är hur hon var med våra barn, hur hon lärde barnen saker och hon var utan tvekan en av de bästa lärarna där, säger Cintia vidare till tidningen.

Skolans rektor pratade med alla föräldrar, men enligt Cintia kom hen inte med någon anledning till avskedandet. Däremot uttalade sig skolans arkeologiska talesperson Mary Ross Agosta. Hon menade att Jocelyn brutit mot sitt kontrakt med kyrkans uppföranderegler.

– Som lärare i en katolsk skola ansvarar man delvis för barnens andliga resa. Man måste förstå att i alla företag, institutioner och organisationer finns det en policy, en värdegrund och traditioner som följs. Om någon slutar att hålla sig inom det här kontraktet, så har vi inget annat val, säger hon till Miami Herald.

Samkönade äktenskap

Sedan 2015 har samkönade par kunnat ingå äktenskap i Florida. Det finns dock ingen lag som förhindrar diskriminering på grund av sexuell läggning.

ARTIKELN HANDLAR OM