Inbördeskriget

SPORTBLADET

Strider på och utanför banan i Australien: Sjarapova är problemet

Foto: AP, ALL OVER PRESS
Maria Sjarapova må vara en av världens mest populära tennistjejer just nu. Av sina ryska kollegor är hon inte omtyckt. Världstrean Anastasia Myskina leder i kritiken: "Hon är ingen riktig ryska", säger Myskina. På bilderna: Nadia Petrova, Svetlana Kuznetsova, Elena Dementieva, Vera Douchevina och Anastasia Myskina.

Ryskorna härskar i Australian Open - och krigar mot varandra.

Maria Sjarapova fortsätter att vinna och provocera.

- Hon är ingen riktig ryska, säger de inhemska konkurrenterna.

Rena rama ryska segertåget - och inbördeskriget. I Australian Open dominerar ryskorna starkt. Maria Sjarapova, Nadia Petrova, Svetlana Kuznetsova, Vera Douchevina och Evgenia Linetskaya är vidare till tredje omgången medan Anastasia Myskina, Elena Likhovtseva, Tatiana Panova, Anna Chakvetadze och Elena Dementieva började spela den i natt svensk tid.

- Jag känner ingen press, säger Anastasia Myskina.

Myskina är drottningen

Hon är rankad världstrea, efter Lindsay Davenport och Amelie Mauresmo. Även om Myskina är den för tillfället regerande drottningen bland ryskorna är hon dock tätt skuggad av en rad landsmaninnor. Fyra, femma och sexa på rankingen är Sjarapova, Kuznetsova och Dementieva. Av dem är 17-åriga Sjarapova den som de andra fruktar - och ogillar - mest.

- Om hon är med i vårt lag nästa säsong så kommer ni inte att se mer av mig, det kan jag lova, sade Myskina för två månader sedan.

Sjarapova, som sensationellt vann Wimbledon i fjol, har hittills hållits utanför det ryska Fed cup-laget av Myskina och Kuznetsova.

Sjarapova, som i Australian Open hittills besegrat Sesil Karantcheva och Lindsay Lee-Waters, har två problem. Det första är att hon ses som för amerikansk och inte särskilt rysk. Hon kom till USA som sjuåring och är på många sätt mer amerikanska än ryska. Sjarapova är inte särskilt folkkär i Ryssland och är definitivt inte älskad av de andra ryskorna på touren.

- Jag är ryska hela jag, mitt blod är ryskt, säger dock Sjarapova - med amerikansk accent.

Förfärligt beteende

Hennes andra - och största - problem är hennes far. Pappa Yuri är ännu en i följetongen "galna tennispappor".

- Marias pappa är det stora problemet. Varje gång Maria spelat mot en annan ryska har hans beteende varit förfärligt och okontrollerbart, sade assisterande Fed cup-kaptenen Larisa Neiland nyligen.

Yuris sätt har mer än en gång lett till bråk. I en turnering i Carson i USA möttes Sjarapova och Petrova. Pappa Yuri hävdade att Petrova visat dottern fingret och började därför håna den konkurrerande unga ryskan. Det fick Petrovas tränare Glen Schaap att knuffa Sjaparovas far så att han hamnade i en papperskorg. Säkerhetsvakter tvingades ingripa.

Räkna med bråk även i Australian Open när ryskorna fortsätter slåss om att bli tennisens tsarinna.

Men det finns som sagt många ryskor som kan vinna vid sidan av Myskina och Sjarapova. Den som imponerat mest under de inledande omgångarna är US Open-mästarinnan Svetlana Kuznetsova, trots att hon mest fått tala om de dopningsrykten som omgärdat henne.

Även sjätteseedade Jelena Dementieva, som i början på veckan vägrade svara på frågor om Kuznetsova, har också tagit sig vidare utan setförlust.

Niondeseedade Vera Zvonareva klarade sig dock inte vidare till den tredje omgången, hon slogs ut av 18-åriga landsmaninnan Vera Dusjevina.

Kanske hon är nästa stora ryska namn?

SPORTBLADET LISTAR: 14 GICK IN I TURNERINGEN, 10 ÄR VIDARE - HÄR ÄR ALLA RYSKOR SOM ÄR KVAR I AUSTRALIAN OPEN

Jennifer Wegerup, TT

ARTIKELN HANDLAR OM

Tennis