Mycket har hänt genom åren med Expedition: Robinson

Publicerad:
Uppdaterad:

Skandaler, intriger och folkkära personligheter

1 av 9 | Foto: JOHANNA HOLMGREN
Kent Larsen, Ola Melén, Åsa Vilbäck och 1997 års vinnare Martin Melin.

"Expedition: Robinson" har för alltid förändrat hela världens tv-kvällar, men det kunde ha gått åt skogen direkt.

Redan innan programmet sänds är folkstormen ett faktum då den förste som röstats ut begått självmord en månad efter hemkomsten.

När så det första avsnittet sänds den 13 september 1997, blir kritiken på grund av örådet så stark att programmet stoppas ett tag för att klippas om. Sedan får det till slut fortsätta och fiaskot vänds till succé.

1997

Händelserna vi minns av själva programmet premiäråret kretsar mest kring vinnaren Martin Melin. Polisen som skulle köpa ett radhus med sin sambo för vinstpengarna, men förhållandet tog slut och han köpte en sportbil istället. Ett halvår efter vinsten levde han som "Robinson"-Martin på heltid, sen återgick han till jobbet som polis i Stockholm. Deltagare vi minns är vildmarksmannen Kent Larsen, läkarstudenten Åsa Vilbäck och Zai Gordon White.

1998

Andra året fick konstnären Pål Hollender mycket uppmärksamhet, till exempel genom att fånga en råtta till middag och berätta om de sexuella övergrepp han utsatts för som 13-åring. 1998 var också året då produktionsbolaget Strix åsikter om en av de antagna deltagarna läckte ut i pressen, "Total idiot. Bimbo på alla sätt" var det föga smickrande omdömet. Profiler blev lesbiska Sophie Uppvik, slöa Herman Nikolic och inte minst vinnaren Alexandra Zazzi, numera krögare och tv-kock.

1999

Harald Treutiger gör ett märkligt karriärsteg när han hoppar från SVT:s "Robinson" till treans "Jakten på ökenguldet". Ny kung i khaki blev Anders Lundin. Annars var detta de stora pakternas år med den vinnande killpakten med Jerker, Klas, Robban och Jesus i spetsen. Martin Suorra, Jesus Pettersson och Robban Andersson blev alla betydligt mer kända än vinnaren Jerker Dalman som efter programmet smitit undan från all publicitet.

2000

Detta var året med de högsta siffrorna. Flest sökande, flest rubriker och flest tittare, makalösa 4 050 000 personer såg finalen.

Skitsnack och paktförsök dominerade året som i övrigt var rätt blekt. Tittarnas favorit, veterinären Buba, röstades ut men fick komma tillbaka ett tag. Då skyllde tjejerna hans utröstning på den i sammanhanget helt oskyldige Adnan. Roxana var för snygg, Mattias stal en baguette och Hildegaard var rädd för Buba.

2001

Mindre mat än någonsin skulle det vara året då veteranerna Emma, Zubeyde, Sylvia och Björn tävlade. Kenny Andersén blev så utmattad att han fick dropp för att kunna fortsätta. I en utskälld final vintertid i Kittelfjäll stod det mellan Jan Dinkelspiel och Jan Emanuel Johansson, den socialdemokratiske politikern med motorcykel mot Östermalmsynglingen i mössa. Spänningen var olidlig tills Anders Lundin håller upp en lapp åt fel håll och avslöjar resultatet i förtid. Jan Emanuel Johansson, numera riksdagspolitiker, vann.

2002

Det nya för året var att tjejerna kämpade mot killarna. En till synes butter och egensinnig jätte i Sverigetröja jobbade på oavbrutet, Leif. Mirre var supertjejen som hängde med in i det sista, annars var det killarna som dominerade förra årets "Robinson". Erold Westman i rollen som den obligatoriske vildmarksmannen, Charles Murelius som var ensam på den andra sidan lite väl länge och inte minst karatekillen Antoni Matacz som till slut tog hem statyetten.

2003

Som avslutning skulle det bli mer storslaget än någonsin. Nya regler varenda minut för att deltagarna inte skulle känna sig säkra. Leif kände sig inte säker på sig själv, han åkte hem när han skulle jobba i par med en utmanartjej. Robban paktplanerade mest hela tiden, men blev själv offer för en pakt. Emma och Mille fann varandra och Lars Gåre klagade över att Martin Suorra sov naken i gränslandet.

Fler artiklar

Corinna Björk

Publicerad: