Skidprofilerna efterlyser idrotten i valdebatten

avPetra Thorén

Foto: TT
Ida Ingemarsdotter och Charlotte Kalla.

TORSBY. Skidåkarna Charlotte Kalla och Ida Ingemarsdotter sällar sig till skaran av idrottsprofiler som påpekar vikten av att alla röstar i pågående val. 

Mångfaldiga mästerskapsmedaljören Ida Ingemarsdotter saknar dock idrotten och folkhälsoperspektivet i den politiska debatten.

– Det handlar inte om att fostra fler elitidrottare utan att få människor att må bra, säger hon.

Skidlandslaget har fullt fokus på träningen som ska genomföras inför säsongen, men det finns i dagarna andra frågor som engagerar.

Charlotte Kalla är en av flera stora idrottsprofiler som på sina sociala medier uppmanar sina följare att rösta. 

– Jag kommer att gå och rösta på valdagen, jag är hemma då, säger Charlotte Kalla, till Sportbladet.

Vill du berätta vilket parti som får din röst?

– Vilka jag röstar på håller jag för mig själv, men det är superviktig att alla tar sitt ansvar för demokratin.

Ida Ingemarsdotter poängterar samma sak.

– Det är jätteviktigt att rösta, det är en grundförutsättning för demokrati. Jag har röstat, säger hon.

Hon tycker dock att idrotten får en väldigt liten plats i den politiska debatten. Skidåkaren efterlyser en större diskussion och en ökad medvetenhet kring stillasittande och passivitet som dagens samhälle lockar till.

– Det finns ett stort samband mellan inaktivitet och psykisk ohälsa. Det är en fråga som jag inte sett så mycket och vi vet att ohälsotalen ökar, säger hon.

– Även om vi har dagens teknik med telefoner, paddor och tv-spel är vi fortfarande samma stenåldersmänniskor som levde för x antal tusen år sedan. Och då rörde man på sig ganska mycket. Man mår bra av att röra på sig, säger skidveteranen.

Sysslade med flera idrotter

Hon skulle vilja se ett ökat engagemang kring frågorna, främst kring barn och ungdomar.

I Riksidrottsförbundets program kring viktiga valfrågor finns önskade anslag för föreningsidrott för äldre samt att idrotten ska finnas med som en del i planeringen när nya områden ska byggas för att säkerställa anläggningar och utrymmen för utövandet av idrott.

Ida Ingemarsdotter pekar inte  på vem som ska driva debatten, men att den bör synliggöras.

– Det handlar inte om att fostra fler elitidrottare utan att få människor att må bra. Man har kunnat se i studier på skolor där man infört fysisk aktivitet varje dag att de fått positiva förändringar, påpekar hon.

Det handlar inte om elitidrott utan om folkhälsa. Samtidigt kan dubbelidrottande och den spontana rörelsen ha betydelse även för de som väljer att idrotta senare i livet.

– Jag tror inte att jag hade varit här om inte jag hade hållit på med flera idrotter när jag var liten, säger Ida Ingemarsdotter.

ARTIKELN HANDLAR OM