Upptäckte cancern – tack vare tv-tittare

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 2 | Foto: GETTY IMAGES

FOTBOLL

En tv-tittare uppmanade fotbollsexperten Mark Lawrenson, 61, att kolla upp en fläck i ansiktet.

Det kan ha räddat hans liv.

– Jag skulle verkligen vilja komma i kontakt med tittaren och tacka, säger fotbollsexperten i BBC.

Han har en lång spelarkarriär bakom sig och var på 70- och 80-talet en given kugge i både Liverpool och det irländska landslaget.

På senare tid har Mark Lawrenson mer gjort sig känd som tv-expert och kommentator och har i många upplagor figurerat i EA Sports tv-spel Fifa.

För tillfället är han expert på BBC:s program ”Football Focus” – där han i våras kan ha fått sitt liv räddat av en tittare.

För kanalen avslöjar Lawrenson att det i slutet av förra säsongen kom in ett mail till redaktionen där en person uppmanade honom att be en läkare titta på en fläck i hans ansikte.

”Sparken i baken som jag behövde”

– Jag var redan medveten om fläcken och hade planerat att boka in en tid. Men som en typisk 60-årig snubbe sköt jag bara upp det i stället för att ta tag i det, säger han till BBC.

– Det e-mailet var sparken i baken som jag behövde. Jag gick och för att få det undersökt på en gång – och det var cancerartat så jag lät dem ta bort fläcken direkt.

Efter tre månaders läkarvård och två lyckade operationer fick Mark Lawrenson bästa möjliga besked: cancern hade inte hunnit sprida sig.

Söker efter tittaren

Nu uppmanar fotbollsexperten samtliga som går och funderar på en fläck eller liknande utslag som väcker misstankar att inte vänta med att gå och få det undersökt.

– Folk kan vara väldigt envisa och ignoranta och tänker ”det kommer inte att hända mig”, men självklart kan det göra det.

Nu återstår det bara för Lawrenson att höra av sig till tittaren som fick honom att kolla upp sin fläck i ansiktet innan cancern hann sprida sig.

Det vill säga om han hittar personen.

– Jag fick aldrig reda på vem tittaren var som kontaktade programmet, men vi försöker spåra upp personen. Jag skulle verkligen vilja komma i kontakt med tittaren så att jag kan tacka, säger han.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.