Mejla

Susanna Kierkegaard

Så vill Annie Lööf finta dig

Val 2018: Alliansen luras om SD-samarbetet

Publicerad:
Uppdaterad:

Aftonbladets ledarsida är oberoende socialdemokratisk.

Foto: Pontus Lundahl/TT / TT NYHETSBYRÅN

Med tanke på allt som händer, tycks det hända väldigt lite. En vecka efter valet är det fortfarande inte tydligt vilken regering vi kommer få.

Alliansen fortsätter önsketänka högt och hävda att högerns 143 mandat är fler än de rödgrönas 144. Sverigedemokraterna surar över att Jimmie Åkesson inte kommer bli statsminister.

Alliansens partiledare har hakat upp sig på innehållslösa talepunkter - Sverige ska få en ny regering, de ska köra ända in i kaklet, Sverigedemokraterna ska inte få lov att påverka politikens riktning. Hur den sista biten matematiskt ska gå till återstår att se.

Kan skapa kalabalik

Faktum kvarstår att alliansen kommer behöva söka stöd från SD för att få igenom sin budget och sin politik. Hålls de ifrån inflytande kan SD enkelt skapa kalabalik genom att rösta på Socialdemokraternas förslag.

Hur ska alliansen då lyckas tillfredsställa sina bruna bundsförvanter utan att förarga liberala väljare?

Smygsamarbete i riksdagen

Expressen har fått uppgifter inifrån alliansen om hur partiledarnas plan ser ut. För att kunna få partiets stöd utan att bryta löftet till de liberala väljarna ska förhandlingarna ske i parlamentariska kommittéer och utredningar i riksdagen.

– Samtliga riksdagens partier bjuds naturligtvis in i både kommittéer och utskott för att diskutera olika politiska sakfrågor – precis som det har varit under de gångna fyra åren. Först därefter lägger regeringen förslag, och dessa kan ju då anpassas så att det alltid finns en majoritet, säger en allianskälla till Expressen.

Talmansomröstningen är viktig

När riksdagen öppnar på måndag den 24:e september ska talmannen utses. Talmannen kommer organisera turerna kring statsministervalet och regeringsbildningen. Omröstningen i sig är därför viktig.

I dag träffas Lööf, Björklund, Kristersson och Busch Thor för att försöka enas kring en talmanskandidat. Enligt uppgifter till Dagens industri lutar det åt moderaten Andreas Norlén (M).

Följ SD:s röster

Ett första tecken på ett smygsamarbete med SD kan komma fram i talmansomröstningen på måndag. Enligt uppgifter till Expressen räknar alliansen med att Sverigedemokraterna ska rösta för deras kandidat, eftersom även Åkesson vill avsätta Stefan Löfven.

Håll utkik efter de små tecknen och följ SD:s röster. Vill Sverigedemokraterna ha alliansens talmanskandidat, finns det en orsak till det.

avSusanna Kierkegaard

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM