Missade blodfläcken i Marinas säng: ”Det grämer mig så klart”

avJosefin Silverberg

När nya hyresgäster flyttade in i mördade Marina Johansson hem upptäckte de blod i hennes säng, det hade polisens tekniker missat.

Först fem år efter Marinas försvinnande kunde hennes exsambo dömas för mordet.

– Min stora tabbe var att jag inte undersökte sängen ordentligt, det grämer mig såklart, säger kriminalteknikern Enar Gustafsson i TV3:s dokumentär ”Blodet ingen såg”.

Polisen misstänkte att Marina Johansson var mördad. Men i den kriminaltekniska undersökningen som gjordes efter att hon försvunnit missades blodfläcken i sängen. Den doldes av ett överdrag som satt fast.

Först fem månader efter att Marina Johansson försvann från sitt hem hittades blodspåren i hennes säng, av de nya hyresgästerna.

1 av 5 | Foto: TV3 Dokumentär
Kriminalteknikern Enar Gustafsson berättar om missen i TV3 Dokumentär Blodet ingen såg.

I TV3:s nya dokumentär ”Blodet ingen såg” berättar kriminalteknikern Enar Gustafsson om missen att inte upptäcka blodet, dels i madrassen under överdraget och dels på golvet nedanför.

– Jag hade varit där och ryckt i överdraget av sängen och känt att det satt fast. Jag kunde inte tänka mig att det kunde finnas något under det, det fanns ingen logik i det, säger han i dokumentären.

Skotthål avfärdades som ”ospecifik skada”

Trots det fick han behålla ansvaret för brottsplatsundersökningen. En ny undersökning gjordes av rummet där sängen stått. Då upptäcktes att hålet i väggen vid sängen var ett skotthål.

– Jag hade bedömt det som en ospecifik skada i väggen, När det gjordes en ny undersökning noterade man att det fanns rester av bly i hålet som hade kunnat härröra från en kula, säger Enar Gustafsson.

Exsambon pekades tidigt i utredningen ut som misstänkt och polisen ansåg att de hade en brottsplats även om Marinas kropp inte hittats. Men mannen friades både i tingsrätten och hovrätten.

– Eftersom vi inte kunde fastställa att blodfläcken motsvarade att hon skulle vara död hade vi inte något mord. Det var besvikelse, först och främst för familjens skull. Vi var övertygade, det var så många saker som pekade på att hon inte höll sig undan frivilligt, säger Pernilla Wetterskog, förhörsledare hos polisen, i dokumentären.

I april 2012 hittades en kropp av organisationen Missing People i naturreservat Svartedalen utanför Stenungsund. Det var försvunna Marina Johansson. Kvarlevorna var insvepta i en bäddmadrass och sängkläder som saknades från sängen. Platsen där hon hittades låg bara några kilometer från hennes hus.

Högsta domstolen beviljade resning i fallet och i november 2013 greps hennes exsambo på nytt.

”Kommer alltid minnas fallet”

I mars 2015 dömdes mannen för mordet på Marina Johansson. Han fick 16 års fängelse. Marinas mamma var besviken, hon hade hoppats på livstid. Men det blev ändå ett avslut och en möjlighet att gå vidare, efter att ha gått igenom tre rättegångar.

Förhörsledare Pernilla Wetterskog menar att hon kommer bära med sig Marinas fall resten av livet.

– Jag kommer alltid minnas det här fallet och familjen. Man var så engagerad, många var oerhört engagerade under de här åren, säger hon.

Kriminalteknikern Enar Gustafsson har svårt att släppa missen av blodet:

– Det som var svårt i det hela var att det var så väldigt öppet i början – vad är det som har hänt? Sen var det min stora tabbe att jag inte undersökte sängen ordentligt, det grämer mig såklart.

”Blodet ingen såg” sänds torsdag 20 september 21.00 på TV3, Viafree och Viaplay.

ARTIKELN HANDLAR OM

Brott

TV3