Kvinna hittad död på Kebnekaise

Har fallit en halv meter snö

Av: Mikaela Somnell

Publicerad:
Uppdaterad:

En kvinna försvann i går från sin vandringsgrupp under en bestigning av Kebnekaise.

En räddningsinsats påbörjades under gårdagen men avbröts på kvällen på grund av det hårda vädret.

Under natten kom det en halv meter snö som försvårade räddningsarbetet och under torsdagen hittades hon död.

Kvinnan som försvann i går på Kebnekaise har påträffats död. Kvinnan uppges ha varit i 35-årsåldern och var utländsk medborgare. Hon försvann under onsdagen då hon tillsammans med en grupp på tre personer skulle bestiga berget.

Gruppen larmade polisen vid 16-tiden om att hon var försvunnen.

En fjällräddningsinsats i samverkan med Alpina gruppen påbörjades men fick avbrytas klockan 19 på grund av det dåliga vädret.

– Det är för farligt. Det går inte att undsätta den här kvinnan. Vi vill hjälpa men kan inte göra det just nu. Vi utsätter personalen för en orimlig risk, sa Johan Aittamaa vid polisen igår kväll.

Kebnekaise. Arkivbild
Foto: TT
Kebnekaise. Arkivbild

Helikopter och hundar på väg

Fjällräddarna övernattade i en stuga på fjället och återupptog räddningsaktionen klockan tio på torsdagen. Men det var väderförhållanden i området.

SMHI hade utfärdat en Klass 1-varning för mycket hård vind i Kirunafjällen och under natten hade det fallit en halv meter snö, uppger polisen.

– Vädret måste bli bättre innan vi kan få ut fjällräddare. Helikopter är på väg från Boden och vi hoppas att vi kan återuppta räddningen klockan tio. Två lavinhundar kommer även att delta i sökandet. De är specialtränade och kan lokalisera mänsklig doft under snötäcke, sa Stefan Dangardt vid polisen på torsdagsförmiddagen.

Polisen har kontaktat ambassaden i kvinnans hemland.

Publicerad:

LÄS VIDARE

ÄMNEN I ARTIKELN