Svenska fansens manifestation inför Rysslandsmatchen

avMalin Wahlberg, Petra Thorén

Det blev inga protester mot Rysslands mänskliga rättigheter under VM.

Men inför Nations League-mötet med ryssarna manifesterade de svenska fansen med regnbågsflaggor.

”Alla måste känna att de är välkomna och accepteras för den de är. För oss är HBTQ-frågor en fråga om människors lika värde”, kommenterar Camp Swedens ordförande Lena Hunt.

Inför VM i Ryssland var flera svenska spelare kritiska till landets mänskliga rättigheter och behandlingen av HBTQ-personer. Flera spelare var också öppna för någon form av protest under mästerskapet. 

– Vi har fått en kunskap och en bild av hur det ser ut i Ryssland och hur otroligt tufft det kan vara för vissa, sa Oscar Hiljemark.

Emil Kraft var öppen för att ta ställning på ett liknande sätt som höjdhopparen Emma Green gjorde när hon målade sina naglar i regnbågsfärgerna under friidrotts-VM i Moskva för några år sedan. 

– Det kan man säkert vara. Men då måste alla lag gå ihop så att inte bara ett eller två lag gör det. Absolut kan man göra så, det tycker jag. Men då ska alla göra det tillsammans, sa högerbacken.

Regnbågsflaggor och banderoll

Några protester blev det inte då. 

Men inför Nations League-mötet mot Ryssland stod Camp Sweden för en manifestation. De svenska fansen viftade med regnbågsflaggor och höll upp en banderoll med texten:

”Vi står upp för allas lika värde – mot EM 2020”.

”Det TIFo som Camp Sweden har valt idag är ingen politisk markering. Vi står upp för alla människors lika värde och detta är en viktig fråga för oss. Alla måste känna att de är välkomna och accepteras för den de är. För oss är HBTQ-frågor en fråga om människors lika värde”, skriver Camp Swedens ordförande Lena Hunt i ett meddelade till Sportbladet och fortsätter:

”Pride har två stora syften, att HBTQIA-personer ska få chansen att visa sig på allmän plats som dem de är och visa sitt rätta jag. Det andra är att visa allmänheten att de finns, sprida information och vädja till heteronormen att acceptera dem för vilka de är.”

1 av 3 | Foto: ROBIN LORENTZ-ALLARD
ARTIKELN HANDLAR OM