MP:s kravlista i förhandlingarna: Skatterna som ska höjas och sänkas

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Miljöpartiet redovisar nu sina krav i regeringsförhandlingarna.

Till allra största delen handlar det om kraftfulla klimatåtgärder – samtidigt som man öppnar för att gå med på skattesänkningar.

– Miljöpartiet prioriterar inte sänkta skatter för de rikaste, men i det läge vi är så kommer den ekonomiska politiken innehålla också sådant som är viktigt för andra partier, skriver MP:s språkrör på Aftonbladet Debatt.

Just nu pågår intensiva regeringsförhandlingar mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna. Såväl L och C har ställt en mängd krav på Löfven för att de ska släppa fram en ny rödgrön regering.

I tisdags skrev Annie Lööf på Aftonbladet Debatt att Centerpartiet fått ”ett skambud” av statsministern.

– Det behövs mer liberala strukturreformer för en mer flexibel arbetsmarknad, för en bostadsmarknad med ökad rörlighet som kan ge ökat byggande. Vi behöver ha mer besked när det gäller skatter för företag och entreprenörskap, sa partisekreteraren Michael Arthursson till Aftonbladet.

Isabella Lövin och Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.
Foto: LINA LARSSON
Isabella Lövin och Gustav Fridolin, språkrör Miljöpartiet.

Nu skriver Miljöpartiets båda språkrör på Aftonbladets debattsida att man kan tänka sig att gå med på skattesänkningar i ett kommande budgetsamarbete.

– Vi är beredda att lyssna på andra partier, ta ansvar och göra kompromisser för att Sverige får en regering. Miljöpartiet prioriterar inte sänkta skatter för de rikaste, men i det läge vi är så kommer den ekonomiska politiken innehålla också sådant som är viktigt för andra partier, skriver Isabella Lövin och Gustav Fridolin i debattartikeln.

Sänkt skatt på arbete

Samtidigt kräver man en lång rad kraftfulla klimatåtgärder som bland annat fokuserar på skattehöjningar för miljöskadlig verksamhet – men också sänkt skatt på arbete.

– För att det ska bli möjligt att ta oss ur fossilberoendet krävs att ett antal politiska klimatreformer blir verklighet. Det är våra centrala ingångar i regeringssamtalen. Sverige behöver till exempel en bred skattereform med grön skatteväxling, där skatten höjs på miljöskadlig verksamhet och sänks på exempelvis arbete, skriver språkrören.

I debattartikeln betonar partiet också att man vill stärka ”medmänskligheten i flyktingpolitiken”.

– I en förhandling med flera parter blir det ett givande och tagande. Det som är avgörande för oss är att en ny regering har en tillräckligt bra politik för klimatet och för medmänsklighet. Vi går in i mötesrummen med målet att det är dit förhandlingarna ska leda.

Publicerad:

LÄS VIDARE