Vem är spelaren som omsatt 32 miljarder?

avDavid Tanentsapf, Minimedia

DOKUMENT: Här är hela historien om den mystiske pokergamblern ”Isildur1”

vem är isildur1? Sportbladet Poker berättar är hela historien om Isildur1 – från hans genombrott 2009 till dagens datum.

Han har omsatt 32 miljarder kronor vid pokerborden på bara ett halvår och namn som Henke Larsson och Björn Ranelid har pekats ut som mannen bakom masken.

Sportbladet Poker har granskat Isildur1 – den hemlige svensken som tagit pokervärlden med storm och vars mystik gjort honom till en levande legend.

Isildur1 dök upp som en spelare i mängden på pokersajten Full Tilt Poker i september förra året och gjorde till en början verkligen inget större väsen av sig bland de allra största. Ingen var heller särskilt intresserade av svenskens riktiga identitet, nivåerna var helt enkelt för låga och vinsterna inte tillräckligt stora.

Detta skulle förändras väldigt, väldigt snabbt. Det stora genombrottet kom fredagen den 23 oktober, när han utmanade online-proffset Haseeb Qureshi och tog honom på sammanlagt omkring 400 000 dollar, motsvarande 2,9 miljoner kronor, i en lång Omaha-sittning.

Den dagen inledde Isildur1 ett race som saknar motstycke i pokerhistorien.

Plötsligt var Isildur1 spelaren alla ville möta och slå. Han utmanade pokervärldens största och vann väldigt ofta, i synnerhet i No Limit Texas Hold'em där han verkade oslagbar i det långa loppet. Hans tog sig an världsstjärnor som Patrik Antonius, Phil Ivey, Ilari ”Ziigmund” Sahamies och Tom ”Durrrr” Dwan och spelade om fantasisummor i stort sett varje dag.

Spelade i en vecka

Det har skrivits massor om en legendarisk session i slutet på november mot just ”Durrrr” som varade i en vecka och där svensken vann uppemot tre miljoner dollar, motsvarande 21,5 miljoner kronor.

Rekordhänderna avlöste varandra. Sajten Pokerlistings, som för statistik över high-stakes spelen, har en lista över de 100 största onlinepotterna det senaste året, en lista som uppdateras dagligen. Av de 100 potterna på listan i dag är Isildur1 inblandad i 84 stycken. Det totala värdet i de 84 potterna uppgår till 49,9 miljoner dollar, motsvarande 360 miljoner kronor.

Har spelat 294 652 händer

Osannolika summor, men ändå ingenting jämfört med vad Isildur1 puttat in i sina potter totalt. Enligt statistiksajten Pokertableratings, som anses vara trovärdig, hade svensken spelat 294 652 händer till och med den 30 mars i år, med ett pottsnitt på 34 550 dollar.

Det innebär att svensken lågt räknat på egen hand satt in omkring 4,4 miljarder dollar, eller 32 miljarder kronor, i potterna på Full Tilt Poker sen debuten den 16 september förra året. Svensken har alltså under det senaste halvåret omsatt sju miljarder mer än vad den svenska livsmedelsbranschen gjorde 2009, enligt siffror från TNS Sifo Orvesto konsument. Eller ett par miljarder mer än svenska Posten omsatte 2008, innan sammanslagningen med Post Danmark.

Siffran är en uppskattning, men ger en relativt klar bild över nivåerna svensken spelar på. Inte ens de allra galnaste spelarna trodde sina ögon.

”Spelade nio bord samtidigt”

– Han spelar nio bord samtidigt mot Patrik Antonius, Phil Ivey och Tom ”durrrr” Dwan. Killen måste sakna en kromosom, sa finske stjärnan Ilari ”Ziigmund” Sahamies till Radio Rock Korporaatio i vintras.

Isildur1 var som mest uppe på en vinst på över 35 miljoner kronor, i mitten på november förra året. Men svensken fick problem när de största stjärnorna mer eller mindre började vägra möta honom i favoritspelet No Limit Hold'em. I stället har han tvingats spela Pot Limit Omaha, ett spel där Isildur1 inte alls är lika stark. Han föll tungt mot bland andra Phil Ivey, Patrik Antonius och framförallt Brian Hastings, som tog 4,2 miljoner dollar, motsvarande 30 miljoner kronor, under en legendarisk femtimmarssession.

Hasting blev sedermera avstängd i en månad efter det kommit fram att han samarbetat med spelarna Brian Townsend och Cole South i att samla in Isildur1:s handhistorik. Men förlusten kvartstod och svensken slutade året på 16 miljoner kronor back. Haseeb Qureshi förutsåg tidigt att det skulle hända.

”Vill ha action”

– Han är degenererad, men samtidigt en spelare som är väldigt duktig och vill ha action. Så länge ingen bustar honom kommer han att fortsätta spela. Jag skulle säga att det är mer troligt än inte att han blir pank snart, men det är också troligt att han klarar av att köra på under väldigt lång tid, sa han till Bluff Magazine i november.

Svensken försvann från pokerborden i slutet på december och gjorde bara sporadiska framträdanden innan comebacken i februari i år. Han har inte varit fullt så vild som förra året och ligger i skrivande stund på ett plus på strax under två miljoner kronor.

Isildur1 är fortfarande en hemlig person. Men få saker har diskuterats så flitigt i pokerforumen de senaste halvåren som svenskens identitet.

Gissningarna har varit lika många som spektakulära, allt från idrottsstjärnor som Henrik Larsson, Marcus Allbäck och Mats Sundin till något mer skämtsamt föreslagna namn som Björn Ranelid och prinsessan Madeleine har nämnts. Vissa har till och med varit helt övertygade om att Isildur1 är en robot.

Är ett 19-årigt pokerproffs

I dag är gissningarna färre, de flesta pokerkunniga verkar helt överens om att Isildur1 är ett 19-årigt pokerproffs från den svenska västkusten. Uppgifterna är inte är bekräftade och Sportbladet Poker väljer därför att inte skriva ut hans namn.

Frågan är känslig. Troligtvis är de främsta motiven till den hemliga identiteten rent skattetekniska. Eftersom Full Tilt Poker är en sajt som har sin bas utanför EU ska varje vinsthand beskattas enligt svenska skatteregler, inte totalvinsten över ett år. Om Isildur1 bor i Sverige är han alltså i praktiken skyldig skatteverket flera miljarder kronor, trots att han slutade fjolåret med mångmiljonförlust.

ARTIKELN HANDLAR OM

Poker