Färjestads heta vapen – Mattsson

HOCKEY

”Motståndarna är på mig hårdare i år”

KARLSTAD

Med tio mål i numerärt överläge från i stort samma position borde alla elitserielagen vara varnade från i fjol.

Luleå hade glömt att plugga på läxan–  och det tog Färjestads skarpskytt Jesper Mattsson vara på.

Mattsson sänkte Luleå med tre mål (5–1 till slut).

Foto: MATS STRAND
TRE-VLIG KVÄLL Jesper Mattsson dunkade in tre mål för Färjestad mot Luleå.

– Jag kommer inte till så ofta från mitt favoritläge längre, men i dag fick jag flera bra lägen, säger Mattsson.

Om den skarpskjutande skåningen fritt får välja vill han få pucken på vänsterkanten och sen avancera in i banan och avlossa skottet vid toppen av tekningscirkeln.

Det fick han göra i fjol – men i år är uppmärksamheten en annan.

- Ja, jag märker att lagen är på mig mycket hårdare i år. Så fort jag får pucken så brukar jag få en spelare på mig, säger Mattsson.

Trög start på säsongen

Med undantag för kvällens match kunde han ha lagt till.

Jesper sköt 1-1 och 4-1-målet från sin favoritposition, 3-1-målet i slutet av den första perioden var egentligen menat att bli en framspelning till Jonas Höglund men styrde på Luleåbackens Jaroslav Obsuts skridsko och in i mål.

- När jag gjorde tre mål senast i en elitseriematch? Jo, det kommer jag ihåg. Det har bara hänt två gånger tidigare, mot Leksand och mot Linköping när jag spelade i Malmö. Senast det hände var fem år sedan, säger Mattsson.

Mattsson har haft en något motig inledning på säsongen. Mot Frölunda knockades han av Antti-Jussi Niemi med hjärnskakning som följd och därefter åkte han på en bihåleinflammation.

- Jag fick antibiotika, men nu känner jag äntligen att jag är på rätt väg igen. Men det är fortfarande si och så med flåset, tycker han.

Han säger själv att han svarade för sin bästa säsong som hockeyspelare under fjolåret, en säsong som han fick kröna med ett SM-guld. Att han trivs mycket bra i Karlstad visade han för ett par veckor sedan genom att förlänga sitt kontrakt med Färjestad ytterligare två säsonger och nu har han kontrakt till våren 2009.

Ser du Färjestad som en slutstation i din hockeykarriär?

- Det vet jag inte, jag vet ju inte om jag platsar i Färjestad längre när mitt kontrakt går ut. Men både jag och min familj trivs riktigt bra här, svarar han.

Ett fynd i Dream Team

Han vet att pressen finns där. Lika stor press har han från släkt och vänner i år.

I Sportbladet Dream Team-tävling fick han en låg prislapp och betraktades av många som ett fynd.

- Folk har ringt både från Skåne och härifrån trakten och berättat att de har plockat med mig i sitt lag. Jag har fått en del skäll av min bror redan, men nu tycker jag han borde skicka en chokladask i stället, säger Mattsson med ett skratt.

Patrick Kipler (websport@aftonbladet.se)

ARTIKELN HANDLAR OM