Kristersson om C-beslutet: Olyckligt för Alliansen

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

Ulf Kristersson (M) är kritisk till Centerpartiets beslut om de ensamkommande.

På Facebook skriver moderatledaren att Alliansen inte kommer att göra C:s migrationspolitik till sin.

– Vi kommer naturligtvis inte heller bilda en regering som inte kan föra en ansvarsfull migrations- och integrationspolitik. Detta är inget hot, det är tvärtom ett löfte, skriver Ulf Kristersson.

I går kom Centerpartiets besked – de 9 000 ensamkommande ska få en ny chans att stanna.

Därmed ställer partiet sig bakom det hårt kritiserade lagförslaget från regeringen. Samtidigt går man emot de övriga Allianspartierna, som helt avfärdat regeringens proposition.

Nu kommenterar M-ledaren Ulf Kristersson beslutet.

Facebook skriver han att Centerpartiets ställningstagande är ”olyckligt för Alliansen”.

– Nu får i praktiken Miljöpartiet styra denna del av regeringens migrationspolitik, och Centern väljer att göra den till sin.

M-ledaren Ulf Kristersson.
Foto: STEFAN MATTSSON
M-ledaren Ulf Kristersson.

LÄS VIDARE

Regeringens lagförslag om de ensamkommande fick hård kritik, bland annat från Lagrådet, som dömde ut det utifrån juridiska grunder.

– Centerns beslut är deras och ansvaret för konsekvenserna ligger hos dem. Det betyder dock inte att Alliansen har gjort Centerns migrationspolitik till sin. Jag konstaterar att Moderaterna, Liberalerna och Kristdemokraterna har en annan uppfattning än Centern i denna fråga. Och att vår uppfattning inte ändras på grund av Centerns beslut, skriver Kristersson och fortsätter:

– En röst på Moderaterna är alltså inte en röst på Centerns migrationspolitik. 

Han efterlyser i inlägget en blocköverskridande överenskommelse, där både Moderaterna och Socialdemokraterna ingår.

Även Liberalernas ledare Jan Björklund har under onsdagsmorgonen gått fram med kritik mot Centerpartiets besked kring uppgörelsen.

– En hållbar princip att gå efter; den som har asylskäl får stanna, och övriga behöver återvända. De 9000 unga vuxna afghanska männen saknar asylskäl. Engagemanget för just denna grupp är stort, men i ett rättssamhälle bör alla asylsökande vara lika inför lagen, skriver Jan Björklund på Twitter.

Publicerad: