Merkel: Världen väntar inte på oss

Publicerad:

Tyskland. För trettonde gången avslutar den tyska förbundskanslern Angela Merkel året med ett nyårstal till nationen. Mellan nyhetssändningen Tagesschau och tolvslaget kommer Merkel bland annat lova att bilda en stabil regering så snart det bara går, enligt en utskrift av talet.

Det är en rutinerad kansler som talar till folket klockan 20.10 på nyårskvällen, även om hon den här gången bara leder en övergångsministär, då regeringsbildningen hittills inte lyckats.

Merkel inleder med att måla upp en bild av ett tudelat Tyskland, med dels optimister som ser ljust på framtiden, dels pessimister, som saknar förtroende för politiken och betraktar den ekonomiska utvecklingen med skepsis. Att ena de två grupperna och hålla ihop Tyskland blir en viktig uppgift för den kommande regeringen, säger Merkel i sitt tal och lovar bland annat fler jobb, bättre sjukvård och satsningar på digitalisering.

I januari inleder Merkels kristdemokratiska union samtal med Socialdemokraterna om ett eventuellt nytt koalitionssamarbete. En sådan regering måste enligt förbundskanslern skapa förutsättningar för ett Tyskland som är ekonomiskt välmående även om tio-femton år.

"Världen väntar inte på oss", säger hon, enligt manuset.

TT

Publicerad: