Lööfs angrepp på SD-röstarna: De har inte förstått

Publicerad:
Uppdaterad:

Centerledaren om Jimmie Åkessons höga förtroende: Blir ledsen och bedrövad

1 av 8

Jimmie Åkesson är den partiledare som svenska män har störst förtroende för, visar Aftonbladet/Sverige Tyckers undersökning.

Det gör Annie Lööf bedrövad.

– Då har man inte förstått vilken politik han bedriver, säger hon i Aftonbladets partiledarutfrågning.

Det är Centerpartiets dag i Almedalen och i Aftonbladets partiledarutfrågning gick Annie Lööf gick till hårt angrepp mot Jimmie Åkesson och Sverigedemokraterna, som i går noterades för en ny toppnotering i Aftonbladet/Sverige Tycker.

Den partiledare som svenska män har störst förtroende för är dessutom Jimmie Åkesson, enligt samma opinionsundersökning. Annie Lööf menar att det tyder på att man inte förstått vilken politik Åkesson bedriver.

– Man blir lite bedrövad och ledsen faktiskt när man ser de här siffrorna. Då har man inte förstått vilken politik han bedriver och vilket kaos det här partiet ställer till med i riksdagen. Många säger ju att ni etablerade partier vill bara tala illa om SD. Men det är bara att titta på hur de agerar. Det är ett omoget agerande när man säger att man säger att man ska fälla varenda regering, oavsett vilken politik den bedriver, för att ”vi är tretton procent”. Men Socialdemokraterna hade 30 procent förra mandatperioden och de fick inte påverka alls. Det är så demokratin fungerar.

Hon beskrev Centerpartiet som en av ”Sverigedemokraterna” motpoler.

– Vi tycker det är viktigt att visa upp vilken roll de spelar i riksdagen. Vi ska möta dem i sak, men vi ska inte anpassa oss efter dem.

Glöden inte tillbaka

2012 beskrev hon alliansen som ett projekt som tappat fart och att glöden var försvunnen. På frågan om glöden nu var tillbaka, svarade Annie Lööf:

– Nej, inte riktigt.

– En anledning till att vi tappade 10 procent i höstens val, var att vi inte mäktade med att ta de utmaningar som folk snackade om då. Det är lätt att vara efterklok. Men en utvärdering av alliansen behövs. Vi kan inte bli bättre om vi inte vet vad vi gjort för fel.

Sextrakasserad

Aftonbladet kunde i dag presentera en granskning som visar att var tredje kvinnlig riksdagsledamot blivit sextrakasserad via mail, sociala medier eller sms. Annie Lööf fick frågan om hon blivit utsatt för samma sak.

– Absolut. Det finns en rättsprocess som tar hand om sånt, men det är fruktansvärt att det finns så många mörkermän.

Hur sextrakasserierna  hon drabbats av sett ut, ville hon inte närmare gå in på.

Jonathan Jeppsson

Publicerad: