Över 100 personer har anmält SD-kampanj

Av: Jonathan Jeppsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Har ingen rätt att tala för mig eller svenska folket”

1 av 6
SD:s flyblad till flyktingarna är underskrivet av det svenska folket.

Över 100 personer har anmält Sverigedemokraterna till justitieombudsmannen, JO.

Detta på grund av de flygblad som partiet delat ut på grekiska ön Lesbos.

– SD är långt ifrån en majoritet och har ingen rätt att tala för mig eller det svenska folket, skriver en anmälare.

Sverigedemokraterna har fått hård kritik för de flygblad med påståenden om Sverige som partiet har spridit bland flyktingar, bland annat på ön Lesbos i Grekland.

I flygbladet skriver man bland annat att det kommer att bli förbjudet att klä sig i niqab och burka offentligt.

JO har nu fått in fler än 100 anmälningar mot flygbladsaktionen. Många vänder sig emot att partiet har signerat texten med "svenska folket".

– Partiet, som i egenskap av riksdagsparti är att betrakta som en myndighet, har använt skattemedel för en falsk marknadsföring mot Sverige, skriver en anmälare.

– De sprider rena lögner och förtal där de skriver under med det svenska folket och på så vis använder de mitt namn i deras flygblad utan att först fråga mig om det är ok. Och de skriver "att det svenska folket står bakom" och jag är svensk medborgare och jag står absolut inte bakom deras flygblad, skriver en annan person i sin anmälan.

– SD är långt ifrån en majoritet och har ingen rätt att tala för mig eller det svenska folket, resonerar ytterligare en anmälare i sin skrivelse till JO.

Justitieombudsmannen kommer enligt Nyhetsbyrån Sirén inte att utreda anmälningarna, eftersom myndigheten inte har någon tillsyn över riksdagspartier.

Aftonbladet söker Sverigedemokraterna för en kommentar.

Publicerad: