TV4: "Var inte så prioriterat för oss"

Publicerad:

SPORTBLADET

Tappar Serie A och La Liga: "Långsiktigt tänk"

Viasat tar över Serie A och La Liga från C More och TV4.

Varsågod, säger den tidigare rättighetsinnehavaren.

– Det här var rättigheter som inte var så prioriterade för oss så det var inte så förvånande, säger sportchefen på TV4, Fredrik Olofson.

Fredrik Olofsson.

LISTA: Så mycket tjänar tv-profilerna

De senaste åren har La Liga och Serie A kunnat följas i TV4-gruppens (där C More ingår) kanaler.

Nu har dock MTG och Viasat tagit över rättigheterna för de båda europeiska toppligorna från och med i helgen. Därmed lämnas TV4-gruppen helt utan europeiska fotbollsrättigheter nästa säsong när även Ligue 1 tar steget över till Viasats kanaler.

"Inte så förvånande"

En medveten strategi, enligt TV4:s sportchef Fredrik Olofson.

– Det här var rättigheter som inte var så prioriterade för oss så det var inte så förvånande. Man kan säga att vi inte haft fokus på de här rättigheterna alls utan valt en annan väg. Det här är en ganska stor förflyttning på marknaden av hur det här har sett ut, säger Fredrik Olofson till Sportbladet.

Varför var det inte prioriterat?

– Det har varit ett långsiktigt rättighetstänk där vi vill bygga oss starka på nationella ligor och har både fotbollens och ishockeyns två högsta serier. Dessutom har vi några stora fyrverkerier i olika mästerskap kvar.

Var priset för högt sett till vad man kunde tjäna på Serie A och spanska ligan?

– Det vill jag inte egentligen kommentera, jag kommenterar aldrig summor. Men alla rättigheter är väl intressanta till en viss gräns och i det här fallet var det inte så prioriterat, nej, avslöjar Olofson.

Kan tappa profiler

Viasat har nu mer eller mindre byggt ett monopol på europeisk toppfotboll med samtliga europeiska toppligor förutom Bundesliga (sänds i Eurosport 2) och sitter även på rättigheterna till Champions League.

Fredrik Olofson är dock inte rädd för att TV4-gruppen blir utkonkurrerad från fotbollsscenen utan menar att den svenska fotbollsmarknaden (där kanalen blir helt exklusiva nästa säsong) står sig mot MTG:s satsning.

– Det är tuff konkurrens i Sverige och alla väljer olika spår. Nu går Viasat hårt in på det här, men jag skulle inte kalla det monopolistiskt heller. Vi värderar de svenska ligorna högt och sedan finns både holländska och Bundesliga kvar, säger Olofson.

Är du rädd för att tappa några av dina profiler, Jesper Hussfelt är till exempel starkt förknippad med Serie A?

– Jag tycker ju fortfarande att vi har ett sportpaket som är otroligt starkt, men det är väl helt beroende på vad man vill jobba med. Vill man endast jobba med Serie A är det väl naturligt att man söker sig dit italiensk fotboll visas, säger Fredrik Olofson.

LISTA: Så mycket tjänar tv-profilerna

Publicerad: