Bahrain och Sudan bryter med Iran

Publicerad:
Uppdaterad:

NYHETER

Både Bahrain och Sudan väljer nu att bryta relationerna med Iran, ett dygn efter att Saudiarabien gjort samma sak.

Beskedet innebär att den infekterade konflikten mellan Iran och Saudiarabien trappas upp ytterligare.

De iranska diplomaterna har två dygn på sig att lämna Bahrain, rapporterar den statliga nyhetsbyrån BNA. Beskedet kommer dagen efter att Saudiarabien skurit av sina diplomatiska relationer med Iran. Även Sudan bryter de diplomatiska relationerna med Iran.

Tidigare på måndagen sade Irans biträdande utrikesminister att Saudiarabiens avrättning av en shiitisk religiös ledare var ett "stort misstag", som inte glöms av att landet bryter de diplomatiska förbindelserna.

– Saudiarabien kan inte få (världen att) glömma dess stora misstag att avrätta en religiös ledare genom att bryta (diplomatiska) relationer, säger Hossein Amir Abdollahian enligt den statliga nyhetsbyrån Irna i Teheran.

Det var i lördags som Saudiarabien avrättade 47 människor, bland dem den shiamuslimske religiöse ledaren och regimkritikern Nimr al-Nimr.

Åtgärden fick hård kritik i shiadominerade länder runtom i Mellanöstern, och i Iran angrep en uppretad folkmassa Saudiarabiens ambassad i Teheran. Attacken och retoriken från iranska företrädare bidrog till att Riyad i går bröt de diplomatiska förbindelserna med Iran.

TT-AFP-Reuters- Aftonbladet

Publicerad:

ÄMNEN I ARTIKELN