Så hamnar Zlatan – mitt i TV-kriget

avAndreas Käck

SPORTBLADET

Ingen tv-kanal sänder La Liga eller Serie A.

Enligt uppgifter till Sportbladet beror det på att säljande agenter pressat upp prislappen till en nivå som de skandinaviska mediehusen anser är orimlig.

Mitt i skottgluggen: Zlatan Ibrahimovic.

Milano-lagen har förstärkt sina respektive lag med intressanta värvningar och spås den här säsongen kunna beblanda sig i den absoluta toppen tillsammans med Juventus och Roma.

Samtidigt är svenskintresset för spanska La Liga större än på länge då U21-guldhjälten John Guidetti flyttat till Celta Vigo där han öst in mål under försäsongen.

Förra helgen drog säsongerna i gång.

Då var det svart i rutan i Sverige.

– Det är verkligen tråkigt, sa John Guidetti.

Prisnivån hög

Nu kan Sportbladet detaljerat beskriva spelet bakom kulisserna. Ett spel som lett till att prislappen pressats upp till en nivå som de skandinaviska mediehusen anser är orimlig.

Det hela började senast Serie A-rättigheterna låg ute till försäljning år 2010. TV4-gruppen betalade då dyra pengar för ligan, mycket beroende på att Zlatan Ibrahimovic då spelade i Milan. Samma år tappade C more Premier League-rättigheterna till Viasat och kontrade då med att köpa in La Liga för vad som, enligt initierade källor, betraktades som ett överpris.

Sedan dess har de bolag som säljer rättigheterna fortsatt att värdera dem högt. Inte minst då intresset från asiatiska länder ökat lavinartat.

I Skandinavien, däremot, har intresset för ligorna svalnat och de kanaler som sänt ligorna på senare år har gått med förlust.

Ändå är prisnivån hög.

Enligt Sportbladets uppgifter har spanska ”Mediapro” haft rättigheterna ute till försäljning i ett tidigt skede. De ska ha fått ett gemensamt bud från C more och Discovery Networks Sweden men valt att inte sälja då de ansåg att budet var för långt. Bolaget har därefter misslyckats med att sälja rättigheterna, som nu tagits över av brittiska ”MP & Silva”.

Nu återstår två stora frågetecken.

”Tar hänsyn till Zlatan”

Dels vill ”MP & Silva”, enligt vad Sportbladet erfar, helst sälja Serie A, La Liga och franska Ligue 1 i ett och samma paket, vilket innebär en ännu högre prislapp. Dels har man, enligt initierade källor, en tro om att Zlatan Ibrahimovic ska återvända till Milan. Man ska därför ha informerat potentiella köpare att de vid ett sådant scenario måste kliva in med ännu mer pengar, även om de då redan köpt rättigheterna.

När Sportbladet når Lawrence Bowden, Sales Manager på ”MP & Silva” är han förtegen.

– Tyvärr kan jag inte ge några kommentarer eftersom förhandlingar pågår.

Ni diskuterar med potentiella köpare?

– Ja, och vi hoppas ha något klart inom kort.

Är ni nära en lösning?

– Jag hoppas det, men mer än så kan jag inte säga. Så fort något är klart kommer vi att kommunicera det.

Vad har Zlatan Ibrahimovic för inverkan i denna affär?

– Det är många saker som tas i beaktning och Zlatans vara eller icke vara i PSG är självklart något vi tar hänsyn till. Det påverkar framförallt den svenska marknaden. Men jag skulle inte säga att Zlatans öde är avgörande för affären, säger Lawrence Bowden.

ARTIKELN HANDLAR OM