Pizzasemlor – himmelskt goda smaker

Semlor i form av en pizza – enkelt recept att baka

Foto: Nina Kindbro
Pizzasemlor

avNina Kindbro

MAT & DRYCK

Pizzasemlor – här är en variant som kan få den mest inbitne semmelmotståndare att älska smakerna av mandelmassa, kardemumma och grädde. Enkla att baka och försvinnande goda. Du kan spara en bit av den färdigjästa degen i kylen och baka dagen efter också. Nybakat är ju alltid godast.

Pizzasemlor

Antal: 16 st Tid: 30 minuter + 60 minuter jästid

Ingredienser:

Pizzadeg

  • 50 g jäst

  • 2,5 dl mjölk

  • 1 tsk kardemummakärnor

  • 0,75 dl socker

  • 100 g smör

  • 0,5 tsk salt

  • 1 äggula

  • 7,5 dl vetemjöl

Mandelmassetopping

  • 150 g mandelmassa

  • 2 äggulor

  • 50 g smör, rumsvarmt

  • 0,5 msk grädde

  • 1 bittermandel

Dekoration

  • 3–4 dl vispgrädde

  • 2 knivsuddar bakpulver

  • Florsocker

Gör så här:

  1. Smält smöret och häll i mjölken, värm till 37 grader.

  2. Smula jästen i en bunke, tillsätt socker och häll i smörmjölken, blanda så jästen löser upp sig.

  3. Mortla kardemumman. Häll i kardemumma, äggulan, salt och knappt 7 deciliter mjöl (spara 0,5 dl till utbakningen). Knåda tills det bildas glutentrådar.

  4. Låt jäsa till dubbel storlek under bakduk, cirka 60 minuter i rumstemperatur.

  5. Sätt ugnen på 225 grader.

  6. Riv mandelmassan och finriv bittermandel och blanda den med smör, äggulor och vispgrädde. Mixa till en slät smet.

  7. Dela upp degen i 16 bitar. Knåda dem släta och dra ut dem till en rund form cirka 12–15 centimeter i diameter eller använda kavel. (vill du inte baka alla på en gång så går degen att spara i kylen till åtminstone dagen efter, men tänk på att de är så goda att gästerna kanske vill ha två.)

  8. Lägg upp på bakplåtspapperklädd plåt och bred på fyllningen som på en pizza, inte ända ut till kanten.

  9. Grädda i 220 grader mitt i ugnen cirka 8 minuter eller tills de fått fin färg.

  10. Låt svalna på galler.

  11. Vispa grädden med bakpulvret så blir den härligt krämig och fast, perfekt att spritsa.

  12. Spritsa på några klickar grädde. Pudra över florsocker.

  13. Njut!

ARTIKELN HANDLAR OM