Trumps Jerusalembeslut fördöms av FN

avStaffan Dickson

NYHETER

USA hade hotat FN och dess medlemsländer med indragna bidrag.

Men varningen verkar inte ha fått någon större effekt – resolutionen som fördömer beslutet att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad röstades igenom med siffrorna 128–9.

– USA kommer att minnas denna dag, säger USA:s FN-ambassadör Nikki Haley.

Skärmbild som visar hur olika länder röstat. Guatemala, Honduras, Israel, Marshallöarna, Nauru, Palau, Mikronesien och Togo har röstat på USA:s länder.

Efter USA:s beslut att erkänna Jerusalem som Israels huvudstad begärde flera länder ett specialinsatt möte i FN.

I dag röstade länderna i generalförsamlingen igenom ett resolutionsförslag som formellt slår fast att eventuella uttalanden om Jerusalems status saknar rättslig betydelse. 128 medlemsstater, inklusive Sverige, röstade för förslaget medan 9 röstade emot. 35 stater avstod från att rösta medan 21 inte var närvarande.

Utöver USA och Israel röstade Guatemala, Honduras, Marshallöarna, Mikronesien, Nauru, Palau och Togo nej till resolutionen. Bland länderna som avstod från att rösta märks USA:s grannländer Kanada och Mexiko.

Noterar länder

Resolutionen är ett bakslag för Donald Trump, som inför omröstningen hotat att dra in biståndet till de länder som röstade för en sådan protest mot USA:s beslut.

USA:s FN-ambassadör Nikki Haley hade på förhand meddelat att Trump bett henne att notera vilka länder som röstade för en protest mot USA:s beslut. Inför generalförsamlingen påminde hon om att USA är den största bidragsgivaren till FN och sa att ”omröstningen kommer att bli ihågkommen”.

– Vi kommer att komma ihåg den när vi ännu en gång blir ombedda att ge världens största bidrag till FN. Och vi kommer att komma ihåg den när länder ber oss, som de så ofta gör, att betala ännu mer och använda vårt inflytande till deras fördel, säger Nikki Haley.

”Utövat våra rättigheter”

Haley säger att omröstningen inte kommer att göra någon skillnad för USA:s beslut att flytta sin ambassad i Israel från Tel Aviv till Jerusalem – men att den kommer påverka hur amerikaner ser på FN och länder som inte respekterar USA, säger Haley.

– USA kommer att minnas denna dag då vi utsattes för en attack i generalförsamlingen för att vi utövat våra rättigheter som en självständig nation.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu hade redan på förhand avfärdat omröstningen och kallat FN för ”ett hus av lögner”.

Vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i måndags lade USA in sitt veto mot det aktuella resolutionsförslaget, som lagts fram av Turkiet och Jemen på uppdrag av länder i arabvärlden.

Jerusalem den heliga staden - för tre religioner 00:37
ARTIKELN HANDLAR OM