Nu är det upp till bevis för Löfven

avAnette Holmqvist

UPPSALA. Upp till bevis för Stefan Löfven.

Socialdemokraterna har aldrig haft så svagt stöd inför ett riksdagsval i modern tid.

Vid partiets nationella kampanjdag i dag handlar det främst om att lyckas peppa valarbetare att tro att en seger är möjlig.

– Tillsammans står vi starka, det är kärnan i själva socialdemokratin, sa Löfven från scenen.

Socialdemokraterna håller just nu nationell kampanjdag i Uppsala, ”Sverigeknacken”.

Statsminister Stefan Löfven inledde dagen med ett kort tal som sändes ut till valarbetare över hela landet samt de samlade åhörarna på plats.

Med sig på kampanjdagen har han bland annat Lena Rådström Baastad, partisekreterare, samt ministrarna Magdalena Andersson och Ardalan Shekarabi, som också är ordförande i Uppsalas partidistrikt. De frågades alla ut på scenen och klappade också med till ungdomsförbundet SSU:s kampanjlåt ”Sverige behöver en socialdemokratisk regering igen”.

Peppar valarbetare

I sitt tal försökte Stefan Löfven peppa sina valarbetare. Det är de som ska knacka dörr och hålla torgmöten som måste övertygas att tro att en valseger den nionde september kan vara inom räckhåll.

Foto: LASSE ALLARD / AFTONBLADET
Stefan Löfven.

Stefan Löfven inledde med att slå fast att S står starka tillsammans. Att det är själva kärnan i socialdemokratin och han berättade också om de reformer som partiet genomfört under sina fyra år i regering.

– Vi ska vara stolta i att vi kan visa att vi, S, levererar bättre liv för alla, sa han och påminde därefter om att det nu gäller att fortsätta att vara hungriga och vilja vinna ytterligare fyra år i Rosenbad.

Stefan Löfven framhöll ännu en gång att S vill genomföra det största trygghetsprogrammet i modern tid kommande mandatperiod, vilket han menar måste gå före stora skattesänkningar.

Han sa också att det är viktigt att valarbetarna kommer ihåg partiets budskap, att valet är en folkomröstning om välfärden. Mest applåder fick han när han återigen slog fast att ”S är den enda garanten för en regering där SD inte ges något inflytande”.

Ska prata med 1,5 miljoner

S har som mål att samtala med 1,5 miljoner människor fram till valet men har i opinionsmätningarna svårt att övertyga väljarna. Regeringspartiet ligger i undersökningarna runt 24–25 procent, vilket är mycket långt i från målet för valet på minst 31 procent.

Internt uppger källor för Aftonbladet att man nu gett upp sitt ursprungliga mål och i stället siktar på en valspurt som kan ge runt 27–28 procent.

– Psykologiskt kan det komma att kännas som en seger och det kan faktiskt också räcka för att få regera vidare, säger en S-källa.

Många bestämmer sig på sluttampen

Samtidigt är de sista veckorna fram till valet tiden för när de flesta väljare bestämmer sig.

Valdebatter, dueller och utfrågningar kan fälla avgörandet och inom S finns en utbredd uppfattning om att Stefan Löfven inte kommer till sin rätt i dessa sammanhang.

– Det märks att han inte är skolad i de här sammanhangen, säger en socialdemokrat.

Presenterar nyhet

Senare på dagen ska Löfven även tala inför publik på Dragarbrunnstorget i Uppsala, knacka dörr samt presentera en nyhet tillsammans med ungdomsförbundet SSU:s ordförande Philip Botström.

• Vill du ha politiknyheter direkt i ditt flöde? Klicka här och gilla Aftonbladet Samhälle på Facebook!

ARTIKELN HANDLAR OM