Debut - då slog Granqvist inte straffen

avHenrik Lundgren

Foto: Mikael Fritzon/TT

JÖNKÖPING. Hyllad av HIF-supportrarna. Och hyllad av motståndarpubliken.

Andreas Granqvist, 33, fick den perfekta comebacken. Men blev ”bestulen” på ett mål.

– Jag är väl egentligen etta på strafflistan, men jag sparar den till Olympia. Det är ändå skönare att göra mål på hemmaplan, säger han.

”Han kommer hem, han kommer hem, Granen kommer hem”, sjöng tusentalet Helsingborgssupportrar på kortsidan. Och hem kom han, Andreas Granqvist. Landslagskaptenen gick, inte helt oväntat, in och dominerade direkt i superettancomebacken. Helsingborg vann övertygande, 3–1.

– Fantastiskt. Det är alltid svårt när man kommer till ett nytt lag och inte har spelat tillsammans så mycket. Men jag tycker det fungerade bra med Charlie (Weberg) och resten av backlinjen. Vi har bara haft en veckas träning ihop, så det kommer bara bli bättre framöver.

Hyllades av motståndarna

4 364 åskådare, dubbelt så många som Jönköping har haft tidigare på säsongens hemmamatcher, kom för att se VM-hjälten i superettan. Han hyllades av J-Södra inför matchen, och fick väldigt varma applåder av hemmapubliken.

– Det värmde i hjärtat, fantastiskt att få den uppmärksamheten. Det var ett tecken på att vi gjorde något väldigt bra i Ryssland.

HIF-supportrarna sjöng förstås om honom igen och igen och igen, och sången ökade i styrka ännu mer när Helsingborg tilldömdes en straff i den andra halvleken.

Men trots supportrarnas ”Granen, Granen, Granen”-sång så klev Darijan Bojanic fram som straffskytt. Granqvist gick i stället ut till sidlinjen och drack vatten.

Straffskytt i VM, men petad i superettan?

– Haha, jag är väl egentligen etta på listan, men jag kände att Darijan var sugen. Han har slagit några bra straffar tidigare på säsongen så det är klart att känner han att han är het så ska han få slå den. Jag sparar den till Olympia i stället, det är ändå skönare att göra mål på hemmaplan.

Att Granqvists betydelse för HIF är enorm går inte att ta miste på, supportrarnas granballonger var bara ytterligare ett bevis för det.

Men vad betyder det för dig att vara tillbaka i Helsingborg?

– Det är fantastiskt, det är min hemstad, det är där jag har vuxit upp och fått all min fotboll från. Jag har alltid sagt att jag vill komma tillbaka hit och ge tillbaka till klubben. Och göra det när jag känner att jag är i bra form. Sen jag väl tog beslutet så har det känts väldigt positivt, jag har längtat till den här dagen ända sedan vi åkte ur VM. Och det kunde inte bli en bättre start än så här.

Fullsatt Olympia väntar

På torsdag väntar hemmacomebacken, mot Norrby.

– På ett fullsatt Olympia. Det ser jag fram emot. Jag vet inte om det har varit fullsatt där någon gång sedan de byggde en ny arena? Det ska bli väldigt skoj.

Helsingborg ligger nu tvåa i superettan, två poäng bakom Falkenberg. Granqvist har gjort sin comeback i HIF, nästa steg är comeback i allsvenskan för Helsingborg.

– Jag ser fram emot hösten. Vi har bättre spelare än alla lagen i superettan, men vi måste gå in med inställningen att vi måste göra jobbet varje dag. Annars är det många lag som kan slå oss.

Han har inte tagit något beslut om framtiden i landslaget, men tror inte att han skulle tappa så mycket kvalité i superettan att han inte skulle platsa.

– Men den rutinen jag har och all tid jag har spelat utomlands och i landslaget så är det inte så jättestor kontrast. Det är tempot och spelförståelsen som skiljer en del, men om jag tar beslutet att fortsätta så tror jag att jag kommer att hänga med.

När bestämmer du dig?

– Nu i veckan, ganska snabbt tror jag.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

ARTIKELN HANDLAR OM