Landslagsstjärnan om grekiska bränderna: ”Är helt sjukt”

Publicerad:
1 av 2 | Foto: TT NYHETSBYRÅN
Marcus Berg

FOTBOLL

De förödande skogsbränderna som plågar Grekland har krävt minst 74 liv. Människor har evakuerats från sina hem och premiärministern Alexis Tsipras har utlyst landssorg.

I utkanten av Aten befinner sig nu de svenska utlandsstjärnorna Marcus Berg och Niklas Hult – de har bevittnat kaoset som råder i landet.

– När jag spelade här upplevde jag att det var skogsbränder varje sommar – men det här är helt sjukt, säger Berg till Sportbladet.

Bränderna i Grekland är de värsta på ett decennium.

Två större skogsbränder rasade under natten mot tisdagen på två olika sidor av huvudstaden Aten, och brandrök och aska har spridit sig över hela staden och dess förorter.

Hittills har 74 personer bekräftats döda – men siffran kan komma att stiga.

I staden befinner sig just nu de svenska utlandsproffsen Marcus Berg och Niklas Hult på semester respektive träningsläger.

Bommade igen dörrar och fönster

Marcus Berg spelade 2013–2017 för den grekiska huvudstadsklubben Panathinaikos. Han har sedan tiden i landet kvar en bostad i Glyfada, en söderförort till Aten. Han är för tillfället på semester där med sin familj (frun Josefine samt deras tre barn).

– I går (måndag) var vi på stranden, plötsligt kom det ett stort rökmoln. Vi hade hört talas om bränderna, men förstod inte då omfattningen av dem, berättar han.

De värsta bränderna är i förstaden Mati, nordost om Aten, i regionen Attika. Från stranden i Glyfada (tre–fyra mil därifrån) gick det under dagen att se ett gigantiskt rökmoln över staden.

– Det var först i morse när jag såg nyhetsrapporteringen som jag förstod hur stort det här var. Med så många dödade och skadade kom det som en chock. När jag spelade här upplevde jag att det var skogsbränder varje sommar – men det här är helt sjukt.

– När vi kom hem på eftermiddagen i går var det bara att bomma igen dörrar och fönster för att inte få in den dåliga luften och all aska, säger den svenske VM-forwarden Marcus Berg.

Matchen ställdes in

Även Niklas Hult, proffs i AEK Aten, befinner sig i staden. I förorten Spata, öster om centrala Aten, ligger klubbens träningsanläggning. När Hult kom dit under måndagen fick han en första glimt av bränderna.

– Vi har precis kommit tillbaka efter träningsläger i Polen. När jag kom till träningen i går kände jag både lukten och kunde se branden på avstånd, och den enorma rökutvecklingen. Det är oerhört tragiskt med alla dödsfallen, säger han.

Klubben skulle ha spelat träningsmatch mot Aris, från Thessaloniki, under onsdagen. Men matchen har av säkerhets- och hälsoskäl, samt av respekt för de drabbade, ställts in.

”Uppgifter om anlagda bränder”

För Sportbladet berättar Hult att klubbarna anser att det inte är lämpligt att spela med tanke på att det är så många människor som kämpar för att släcka bränderna.

Dessutom är det flera spelare i AEK Aten som är uppvuxna i staden och i de områden som har drabbats hårdast.

Nu har den grekiska armén kallats in för att bekämpa bränderna. Hjälp är även att vänta från grannlandet Cypern.

– Det värsta är att det är så kraftiga uppgifter om att det är anlagda bränder, säger Niklas Hult.

”Lider verkligen med alla människor”

På Instagram har både Marcus Berg och hans fru Josefine Ringblom Berg publicerat bilder med budskapet att de lider med det grekiska folket.

”Våra tankar och böner är med er, Grekland”, skriver Marcus Berg.

Till Sportbladet säger han:

– Man lider verkligen med alla människor – både i Sverige och Grekland – som drabbas av det här.

GRATIS! Ladda ner Sportbladets app i iPhone & Android.

Publicerad:

Sportbladet – Allsvenskan

Prenumerera på vårt nyhetsbrev om Allsvenskan – krönikor, reportage, intervjuer, granskningar och rankningar.