Moderaterna viftar med signalpolitiska flaggan

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Replik från Christina Höj Larsen om samhällstest för nyanlända

Christina Höj Larsen (V).

REPLIK. I Aftonbladet skriver Elisabet Svantesson och Anna Kinberg Batra svepande att de vill ha ett samhälle som håller ihop. Samhällsorientering för nyanlända är lösningen. Frånvaro ska bestraffas med nedsatt ersättning, och examen ska införas.

Frågan är om M är okunniga om hur verkligheten ser ut, eller om de kallt struntar i fakta för att kunna misstänkliggöra nyanlända.

Länsstyrelsernas redovisning för 2015 visar att statistik och kunskap kring samhällsorienteringen brister. Knappt hälften av de som gått kursen är registrerade hos kommunerna men inte hos Arbetsförmedlingen.

Andra brister är att kommuner inte når ut med information om samhällsorientering till de nyanlända och att man i vissa fall tvingas lämna samhällsorienteringen för andra insatser hos Arbetsförmedlingen.

Istället för att utveckla samhällsorienteringen så att den når flera passar M på att vifta med den signalpolitiska flaggan och låtsas som att det är de nyanlända som vägrar delta.

Jämställdheten i mottagandet kan förbättras. Hos Migrationsverket upprättas akterna ofta på männen när familjer kommer, männen får kreditkort och är kontaktpersoner. Samma mönster ses hos Arbetsförmedlingen och andra myndigheter.

Myndighetssverige behöver motverka det. Samtidigt krävs investeringar i välfärden. Genom utbildning, arbete och trygghetssystem för de som hamnar utanför läggs grunden för etablering i samhället. Så bygger vi ett Sverige som håller ihop. Att straffa nyanlända för problem som M hittar på är raka motsatsen.

Christina Höj Larsen

Riksdagsledamot (V)

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM