Anständigheten segrade

KOLUMNISTER

Niko Ago, journalisten som svävar i livsfara efter sina avslöjanden om det nazistiska partiet Gyllene Gryning i Grekland, får stanna i Sverige.

Domstol beslöt i dag dessbättre att köra över Migrationsverket och ge honom permanent uppehållstillstånd.

Journalisten Niko Ago.

Agos journalistiska värv i Grekland har varit av stor betydelse.

Det var han som avslöjade grekiska nazistiska parlamentarikers kopplingar till grov kriminalitet och att även poliser var insyltade.

Publiceringar som ledde till mordhot i telefonsamtal, i sociala medier, till och med på tv. Det blev än värre sedan Ago avslöjat att Ilias Kasidiaris, näst högsta ledare i Gyllene Gryning, varit inblandad i misshandel och rån.

Efter att ha beviljats en tvåårig fristad i Dalarna flydde Niko Ago och hans familj till Sverige. Den löpte ut förra året och då mordhoten fortsatte att strömma in sökte han asyl.

Men Migrationsverket beslöt att slänga ut honom. Ago och hans familj skulle sättas på ett plan till Albanien. Detta trots att Gyllene gryning är etablerat även i det landet.

Migrationsdomstolen är dock av en annan uppfattning. Dagens dom innebär att journalisten, hans fru och parets barn får permanent uppehållstillstånd och flyktingstatusförklaringar. "Det finns anledning att räkna med en betydande risk för att Gyllene gryning kommer att uppmärksamma Niko Aga och utsätta honom för förföljelse om han återvänder till Albanien för att bosätta sig där", skriver domstolen.

Anständigheten segrade.

avOisin Cantwell

ARTIKELN HANDLAR OM