Ingen plats för döda i Aleppo

Av: Staffan Dickson

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 4

Gravplatserna i de krigshärjade östra delarna av Aleppo är överfulla.

I stället begravs stadens döda på bakgårdar eller lämnas att ruttna på gatan, rapporterar AP.

För omkring en månad sedan inledde den syriska armén en offensiv mot östra Aleppo. Nu tyder mycket på att regimen snart kommer att återerövra de delar av staden som i över fyra år kontrollerats av oppositionella styrkor.

Sedan offensiven inleddes har hundratals dödats. Förra veckan rapporterade oppositionella Syriska människorättsobservatoriet att över 300 civila dödats. Och bara under de senaste dagarna har minst 50 personer dödats i regimens bombningar medan de försökte fly från stadens östra delar, skriver AP.

FN kräver tillträde

I onsdags krävde FN:s humanitäre chef Stephen O'Brien att organisationen ska få tillträde till östra Aleppo, där omkring 275 000 personer bor, ”innan det blir en enda gigantisk gravplats”.

Men på sätt och vis har det redan blivit det, rapporterar AP. Gravplatserna är överfulla – i stället begravs stadens döda på bakgårdar eller lämnas att ruttna på gatan.

– Vi har inget mer utrymme, säger Mohammed Abu Jaafar, chef för ett bårhus i området, i en telefonintervju med nyhetsbyrån.

20 000 döda i provinsen

Hans avdelning är så överbelastad att personalen bett honom att inte ta emot fler kroppar.

– Även om jag skulle överväga massgravar har jag inte maskinerna för att gräva dem.

Under de senaste fyra åren har fler än 20 000 invånare i Aleppoprovinsen dödats, mer än 80 procent av dem i rebellkontrollerade områden, enligt Syriska människorättsobservatoriet.

Gravplatsen för Aleppos östra delar var full redan innan oppositionella tog kontroll över området 2012. Nu är även den som togs i bruk förra året samt två mindre fulla, skriver AP.

– Vi har begravt våra döda i våra trädgårdar, säger Amino som arbetar på ett lokalt kommunkontor.

Katt åt på kropp

I ett område märkte inte invånarna att det låg en människa i diket förrän en katt började äta på den döda kroppen.

– En kvinna från grannskapet kom in till bårhuset och rapporterade kroppen. Vi vet fortfarande inte vem det är. Jag svär till Gud att jag grät. Och jag är ändå van vid fruktansvärda scener, säger Mohammed Abu Jaafar till AP.

På underbemannade provisoriska vårdcentraler i staden vet man inte längre var man ska begrava de döda kropparna. Abu Jaafar säger att personalen är rädd för att kroppar på hög ska avslöja var de hemliga vårdcentralerna är belägna.

– Överallt finns det informatörer och människor som samarbetar med regimen, säger han.

Publicerad: