Erica, 29, fick huvudvärk – var hjärnblödning

avSusanna Hållbus

Publicerad:
Uppdaterad:
1 av 3 | Foto: Småbarnsmamman Erica Froms Yildirim är bara 29 år, men fick en hjärnblödning tidigare i år.

”Solsting”, tänkte 29-åriga småbarnsmamman Erica Froms Yildirim när hon fick huvudvärk.

Det visade sig vara en blödning i hjärnan.

– Man tänker ju inte så drastiskt på en gång. När det domnade i armen tänkte jag att det kanske var sendrag, säger Erica.

Andra juni i år var en varm och vacker dag i Gävle. Erica och den då nio månader gamla dottern hade varit på mamma-barnträning och på väg hem hämtade de upp Ericas syster.

De hade lagt sig på gräsmattan hemma då Erica plötsligt fick ont i huvudet. Värken blev värre.

Erica gick in och åt lite i tron om att det var lågt blodsocker eller solsting. Ena armen hade domnat av lite.

Snart kunde hon inte längre stå.

Tappade högra sidan

– Det kändes som järnpåkar i huvudet. Jag började kräkas och kastade mig på golvet. Då förlorade jag hela högra sidan. Jag kunde inte svälja när jag kräktes och ögonen bara for runt.

Ericas syster var på väg ut på promenad med dottern för att låta Erica vila, men insåg att de var tvungna att ringa SOS.

I ambulansen kontrollerade sjukvårdarna om Erica kunde lyfta armen.

– De sa: ”Det är ju inget som talar för att det är en stroke, eftersom du är ung och frisk i övrigt. Men vi tar det som ett ”rädda hjärnan”-larm”, berättar Erica.

Fick stroke – under operationen

– Det var konstigt. Hjärnblödning är ju inte det man tror, säger Erica Froms Yildirim.

Efter röntgen transporterades Erica vidare. Inom ett par timmar opererades hon på Akademiska sjukhuset i Uppsala.

Hon minns att hon tänkte ”bara jag blir opererad blir det bra”. Men under operationen fick Erica en stroke.

– När de skulle täppa till kärlet täppte de lite för bra, det blev en stroke. Tydligen en ganska vanlig biverkning. Men jag var ju tvungen att operera för blödningen. Efteråt har jag skämtat och sagt att det var ju under kontrollerade former i alla fall, säger hon

Dottern sporren att få komma hem

Erica säger att hon hela tiden var hoppfull och positiv, med undantag för när en läkare svarade klumpigt på frågan om det skulle bli bättre.

– Hon sa ”ställer du en sådan fråga så lär jag ju säga att vi inte vet”. Då rasade min värld. Det spelar ju roll hur man säger saker. När jag brast i gråt såg hon besvärad ut och lämnade rummet.

Erica Froms Yildirim motivation var att få komma hem till dottern och familjen. Eftersom hon fick hjälp så snabbt och är ung och frisk i övrigt kunde hon lämna rehabcentret utan kryckor fem veckor efter händelsen.

– Vad hade hänt om inte min syster var hemma hos oss? säger Erica.

Lärt sig uppskatta småsaker

Ett halvår efter blödningen är Erica sjukskriven. Det är hon minst ett år till, säger läkarna. Hon vill mer än hon orkar. Minnet är kort och balansen i kroppen är fortfarande påverkad.

– Jag mår ju relativt bra. Överlag. Men jag blir ju jättelätt trött, den typiska hjärntröttheten som man pratar om. Det kan hålla i flera år. Viljan är större än energinivån, säger hon.

– Man har lärt sig uppskatta saker på ett annat sätt. När de små sakerna inte är så självklara längre. Bara att ha hälsan, säger Erica Froms Yildirim.

Publicerad: