”De är olämpliga som vakter”

Foto: BENGT PETTERSSON
Anders Jonasson, polisinspektör i Blekinge län.

avOlof Svensson, Susanna Nygren

SAMHÄLLE

Polisinspektör Anders Jonasson har utbildat vakter i 15 år. Han reagerar kraftigt på avslöjandet om vakternas hemliga Facebookgrupp. Han säger att personerna bakom gruppen är olämpliga för sitt jobb.

– Det är kränkande att man gör så här. Och man kan undra vem den här vaktchefen är?, säger Anders Jonasson, polisinspektör i Blekinge län.

Ordningsvakter lyder under polismyndigheten och utbildas av polisen. Efter utbildningen tilldelas vakten ett förordnande som gäller i tre år. Det kan återkallas om en vakt begår brott eller på annat sätt brister i lämplighet.

Polisinspektör Anders Jonasson i Blekinge har utbildat ordningsvakter i 15 år. Han reagerar starkt när han får ta del av några av inläggen från vakternas Facebookgrupp.

– Det är sorgligt att se och väldigt olämpligt, säger Anders Jonasson.

Hur ser du på vakternas lämplighet när de skriver så här om besökare?

– Alla som gör det här – de är ju egentligen olämpliga. Det är ju frågan om man ska ompröva deras förordnande. Vakterna kanske gör sig skyldiga till brott i och med detta.

Lagen om ordningsvakter säger: ”När en ordningsvakt ingriper skall han se till att åtgärden inte väcker onödig uppmärksamhet eller orsakar större olägenhet än som är oundviklig med hänsyn till dess syfte”.

På en av bilderna har de tryckt ned en kille mot golvet och sedan fotograferat honom. Vaktchefen skryter dessutom om det på Facebooksidan. Vad säger du om det?

– Detta kan vara ett fall av olaga tvång. Det kan också röra sig om någon annan form av brott – som exempelvis misshandel.

Över 50 personer har hängts ut med bild på Facebooksidan. Ofta med en kommentar från vaktchefen eller kollega om att personen är portad på livstid.

Hur ska en vakt göra om en gäst som varit stökig kommer en annan dag?

– En ordningsvakt får aldrig förbjuda någon att komma in. Den här människan kan ändra sig och bli helnykterist och hur stillsam som helst.

Hur tycker du att polismyndigheten ska hantera detta?

– De måste agera på något vis i Skåne. De som ansvarar för förordnande av vakter måste utreda detta. Man måste fråga sig om det är sådana vakter vi vill ha.

Kan detta vara skäl till att dra in en vakts förordnande?

– Ja, på grund av att det är väldigt olämpligt. Detta är mycket olämpligt det de har gjort.

Få alla nyheter om samhälle och politik i ditt flöde – följ Aftonbladets samhällsredaktion på Facebook!

 PLUS:  Den svenska rasismen