Karlskrona: "Finns ingen rädsla"

Av: Emelie Fredriksson

Publicerad:
Uppdaterad:

Karlskrona har varit kvalredo länge – och räds inte sitt motstånd.

Men för tränaren Per Hånberg blir mötet med sin moderklubb AIK speciellt.

– Klart man känner en tacksamhet för föreningen som man spelat i under hela ens uppväxt. Men det kan man inte blanda in i en sådan här match, säger Hånberg.

SHL-jumbon Karlskrona har länge kunnat spana in den allsvenska toppduon AIK och Tingsryd.

Till slut krävdes det en femte avgörande match mellan de båda innan Karlskrona kunde konstatera att det är AIK som väntar i kvalserien om sju matcher.

Tränaren Per Hånberg hade inget önskemål på förhand. Men mötet med AIK blir speciellt. Han ställs nu mot sin moderklubb.

"Gjort det mesta i AIK"

– Det är speciellt, men egentligen inga konstigheter. Det är klart att man känner en tacksamhet för föreningen som man spelat i under hela ens uppväxt. Jag har fått all min utbildning och alla minnen därifrån. Jag sålde reslutatlotter och program under AIK:s hemmamatcher under 80-talet och gjort det mesta inom AIK Hockey. Men nu jobbar jag i Karlskrona och det är inget man kan blanda in i en sådan här match, säger tränaren.

Han menar att SHL-nykomlingen ska dra nytta av lyftet man fick efter den svaga starten i serien.

"Fick ett uppvaknande"

– Vi spelade väldigt bra hockey de sista två månaderna och i januari var vi ett av de bästa lagen i hela SHL, säger Hånberg.

– Vi var ett allsvenskt lag i fjol och gjorde mycket misstag i början. Det går inte att tro att man kan komma från allsvenskan och tänka att nu spelar vi i SHL. Det blev ett ganska starkt uppvaknade för oss hela hösten där vi fick backa bandet och lära oss på nytt. Men nu tycker jag vi mognat och killarna har utvecklats.

"Känner ingen rädsla"

Kommer AIK märka av samma känsla när de ställs mot er nu tror du?

– Ja, det tror jag. Men vi sitter inte på någon hög stol och tror att vi är någonting. Vi vet vad som kommer att krävas och det är hårt jobb.

– Men någon rädsla inför detta finns inte alls. Det är många som målat upp en bild av att vi ska vara rädda att förlora, men så känner inte vi. Vi är ett lag som gick upp i SHL fem år tidigare än ambitionen var. Vi känner samma glädje om att fajtas om SHL-platsen, och den vill vi ha. Det blir 100 procent, 100 knyck, full rulle.

Publicerad: