Pokémons baksidor: Lik, minfält och mord

avFrasse Levinsson

Publicerad:
Uppdaterad:

”Pokémon Go” har hyllats för att trötta tonåringar äntligen får se dagens ljus.

Men vissa av spelarna lever farligt.

Några har lockats till ett minfält, en hittade ett lik och en tonåring har skjutits till döds.

Det råder minst sagt Pokémonhysteri i världen. Det går knappt att gå utomhus utan att se människor spela det nya mobilspelet ”Pokémon Go”. Föräldrar har vittnat om att deras trötta tonåringar äntligen lämnar sina rum och ger sig ut i dagsljuset. Men spelet har medfört negativa konsekvenser för vissa spelare.

Första dödsfallet

Den brittiska tidningen Independent rapporterar om det som kan vara det första Pokémonrelaterade dödsfallet hittills. Jerson Lopez de Leon, 18, sköts till döds i Guatemala medan han var ute och spelade spelet med sin kusin. Det har inte klarlagts varför kusinerna överfölls, men den lokala polisen spekulerar i att gärningsmännen hittade dem med hjälp av spelet. Det går nämligen att locka andra spelare till en geografisk plats man själv bestämmer genom en funktion i spelet.

Polisen hittade 20 patronhylsor på platsen och letar nu efter gärningsmännen som sågs köra iväg i en skåpbil.

 – Jag vet inte varför min son lämnade huset. Han hade redan gått och lagt sig när hans kusin bad honom ladda ner ett spel några kvarter från vårt hem, säger Jersons mamma enligt Independent.

Hittade människolik

På tisdagskvällen hittade en dansk spelare något helt annat än en Pokémon, rapporterar TT. Spelaren upptäckte ett människolik i en kanal i Odense.

– Personen hittades på en plats där man normalt inte rör sig, säger Politi Kenneth Taanquist, vakthavande befäl vid Fynpolisen till danska TV2.

Gick på minfält

Från Bosnien kommer rapporter om spelare som lockats till ett minfält, där minor från kriget på 90-talet ligger kvar. Den humanitära organisationen NGO Posavina går nu ut med en varning på sin Facebooksida.

I dag fick vi information om att vissa Pokémonspelare i sin jakt på pokémon har tagit sig till platser där det finns minor som ännu inte har detonerat.

Vi uppmanar medborgarna att respektera avspärrningarna och att inte ta sig in på okänd mark”, skriver de enligt The Guardian.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM