Publicerad:
Uppdaterad:

Öppna Bangkokflygplats tar en vecka

Publicerad:
Uppdaterad:

Det tar minst en vecka att starta om Bangkoks internationella storflygplats Suvarnabhumi när ockupationen där är över, uppger flygplatsens direktör.

Anledningen till att omstarten tar så lång tid är misstankar om skador på flygplatsens datasystem, säger flygplatschefen Serirat Prasutanond på måndagen.

– Normalt behöver genomgången av IT-systemen en vecka. Vi måste kontrollera, kontrollera igen, kontrollera och kontrollera igen.

”System har skadats”

Förseningen kan bli ännu större om något av flygplatsen stora datasystem behöver repareras.

– Jag tror att några system skadats, säger Prasutanond utan att lämna närmare uppgifter.

Gulklädda anhängare till oppositionsrörelsen PAD inledde ockupationen av Suvarnabhumi och inrikesflygplatsen Don Muang i början av förra veckan för att sätta press på regeringen att avgå. PAD inledde aktioner i somras med att bland annat ockupera premiärministerns kansli Bangkok.

Trafikflygplan har lyft

Ockupanterna på Suvarnabhumi har dock tillåtit 37 tomma trafikflygplan att lämna Bangkok på begäran av myndigheter i Thailand. Det första av dem lyfte på söndagskvällen lokal tid, säger en taleskvinna för Thailands flygplatsmyndighet på måndagen.

– Internationella bolag måste kontakta oss om de vill ta sina plan från Suvarnabhumi.

Förhandlingar

Tolv strandade flygplan tillhör internationella bolag, medan thailändska bolag äger över 80 plan.

Polisen har uppgett att den förhandlar med ockupanterna men att den inte tänker ta till våld för att driva bort dem. Å andra sidan har polisen hänvisat till att det råder undantagstillstånd på flygplatserna och att demonstranterna måste ge sig av.

TT-Reuters

Publicerad:
Publicerad: