70-åring ville köpa cigaretter – tvingades visa legitimation

avNicole Gustafsson

En 70-årig kvinna hade gått till Coop i Södertälje för att köpa cigaretter, men hindrades. Butikspersonalen lät inte kvinnan köpa tobak – innan hon uppvisade sin legitimation.

Det var efter ett besök på Coop Folkparken i Södertälje som en kvinna i 70-års åldern blev skeptisk och kontaktade Lokaltidningen.

Kvinnan som gått till mataffären för att bland annat köpa cigaretter möttes av en fråga hon inte väntat sig. Personalen på Coop bad nämligen den nyblivna 70-åringen att visa sin legitimation för att få köpa tobaken hon önskade.

Kvinnan upplevde att något inte stämde och började misstänka att de registrerat hennes personuppgifter i samband med att de krävde hennes legitimation. Det var då hon valde att kontakta den lokala tidningen.

Coop: ”Vi går tillbaka till våra vanliga rutiner”

När tidningen i sin tur kontaktar Coop nekar de till 70-åringens misstankar. Tobias Rydergren som är presschef på Coop berättar att butikerna har förstärkt id-kontroll ibland. Något som innebär att personalen behöver slå in födelsedata i kassan från köparen för att kunna genomföra köpet.

– Vi kommer gå tillbaka till våra vanliga rutiner, det här gör vi ibland för att påminna om vikten att kontrollera legitimation vid köp av läkemedel, energidrycker, tobak, alkohol och spel. Inga uppgifter sparas, utan försvinner så fort köpet är genomfört – och man behöver inte lämna sina sista siffror, säger Rydergren till Lokaltidningen.

ARTIKELN HANDLAR OM

Coop

Tobak