Svenske kocken Sebastian Gibrand näst bäst i världen

Världens tre bästa kockar finns i Skandinavien

avKerstin Nilsson

Världens tre bästa kockar finns i Skandinavien.
Danmark vann, men Sebastian Gibrand från Sverige är näst bäst i världen.
Med sina kalvracks vann han silver i kock-VM, Bocuse d’Or.

I två dagar kockar från 24 länder tävlat om den åtråvärda titeln världens bästa kock 2019 i Lyon i Frankrike.

Sebastian Gibrand vann inte guldet, men kom på en hedrande andra plats.

Och det var bara skandinaviskt på prispallen.

Vann gjorde Danmarks Kenneth Toft-Hansen och på tredje plats kom Christian André från Norge.

1 av 5 | Foto: Emil Andersson/Gastronomi Sverige
Från vänster: Tommy Myllymäki, Sebastian Gibrand, Gustav Leonhardt, Henrik Norström

I det svenska laget ingick även coachen Tommy Myllymäki, assistenten Gustav Leonhardt och Henrik Norström, som är president för svenska Bocuse d’Or-akademien.

I publiken satt prins Carl Philip.

På lite drygt fem och en halv timmar skulle kockarna laga två rätter för 14 personer.

Den ena rätten, där kalvracks stod i centrum, skulle presenteras, upplagt på ett stort fat med minst tre garnityr och sås.

Den andra rätten, som skulle serveras på tallrik, var en chartreuse, en traditionell fransk rätt med grönsaker och skaldjur som liknar en tårta.

Rätterna bedöms på smak, teknik, presentation, innovation och design, samt hur laget lyckas få fram det egna landet i sina rätter.

Sverige har tagit guld en gång i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.

Topp 12:

1. Danmark

2. Sverige

3. Norge

4. Finland

5. Schweiz

6. Frankrike

7. Japan

8. Belgien

9. USA

10. Storbritannien

11. Island

12. Ungern

Källa: Bocuse d'Or

ARTIKELN HANDLAR OM