Svenske kocken Sebastian Gibrand näst bäst i världen
Världens tre bästa kockar finns i Skandinavien
Uppdaterad:
Bocuse d'Or
Världens tre bästa kockar finns i Skandinavien.
Danmark vann, men Sebastian Gibrand från Sverige är näst bäst i världen.
Med sina kalvracks vann han silver i kock-VM, Bocuse d’Or.
I två dagar kockar från 24 länder tävlat om den åtråvärda titeln världens bästa kock 2019 i Lyon i Frankrike.
Sebastian Gibrand vann inte guldet, men kom på en hedrande andra plats.
Och det var bara skandinaviskt på prispallen.
Vann gjorde Danmarks Kenneth Toft-Hansen och på tredje plats kom Christian André från Norge.
I det svenska laget ingick även coachen Tommy Myllymäki, assistenten Gustav Leonhardt och Henrik Norström, som är president för svenska Bocuse d’Or-akademien.
I publiken satt prins Carl Philip.
På lite drygt fem och en halv timmar skulle kockarna laga två rätter för 14 personer.
Den ena rätten, där kalvracks stod i centrum, skulle presenteras, upplagt på ett stort fat med minst tre garnityr och sås.
Den andra rätten, som skulle serveras på tallrik, var en chartreuse, en traditionell fransk rätt med grönsaker och skaldjur som liknar en tårta.
Rätterna bedöms på smak, teknik, presentation, innovation och design, samt hur laget lyckas få fram det egna landet i sina rätter.
Sverige har tagit guld en gång i Bocuse d'Or, med kocken Mathias Dahlgren 1997.
Topp 12:
1. Danmark
2. Sverige
3. Norge
4. Finland
5. Schweiz
6. Frankrike
7. Japan
8. Belgien
9. USA
10. Storbritannien
11. Island
12. Ungern
Källa: Bocuse d'Or
LÄS VIDARE
ÄMNEN I ARTIKELN
MER OM MAT & DRYCK
Här laddar mästerkocken för guld
Myllymäki fick pris för Årets krog
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Mat för klimat gav pris för bästa spis
Årets kock-finalisten: ”Tuffaste finalen någonsin”
Årets kock 2019: Allt du behöver veta
De bästa bilderna från Årets kock 2019
Stockholmskrogen Frantzén 21:a i världen
Vad krävs för att vinna Årets kock?
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så enkelt lyxar du till smart vardagsmat
Karim Rezaul – indisk mat i världsklass
Kocken tipsar: laga hållbar mat
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Stjärnbagaren: Matsystemet är trasigt
Mischa Billing: ”Jag behöver inte längre vara perfekt”
Fajitas – bjud på helgmys med kyckling
30 min
Här är årets fem största matbluffar
Bästa ostarna korade på Ostfestivalen
Så firar Sebastian sitt silver i kock-VM
Här laddar mästerkocken för guld
Myllymäki fick pris för Årets krog
”Det är galet att köpa fina produkter och kasta hälften”
Mat för klimat gav pris för bästa spis
Årets kock-finalisten: ”Tuffaste finalen någonsin”
Årets kock 2019: Allt du behöver veta
De bästa bilderna från Årets kock 2019
Stockholmskrogen Frantzén 21:a i världen
Vad krävs för att vinna Årets kock?
Martin Moses guide till den perfekta pluggen
Så enkelt lyxar du till smart vardagsmat
Karim Rezaul – indisk mat i världsklass
Kocken tipsar: laga hållbar mat
Snabbt, enkelt – och jättegott!
Niklas Ekstedt: Det är en stor wow-upptäckt
Sveriges Mästerkock: Här är vinnarnas kokböcker
Filip Poon: Så startar du en matkanal på Youtube
”Svenskt vin kan bli en miljardindustri”
Stjärnbagaren: Matsystemet är trasigt
Mischa Billing: ”Jag behöver inte längre vara perfekt”
Fajitas – bjud på helgmys med kyckling
30 min