Ni visar upp ett förakt mot svenska samhället

Replik från Arin Karapet om det rasistiska våldet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.
Den bild som debattörerna målar upp av det svenska samhället är djupt onyanserad. Det är anmärkningsvärt hur tre politiker som nått toppskicket av politiken på lokal och nationell nivå, visar på ett sådant förakt för samma samhällsystem som banat vägen för deras karriär, skriver Arin Karapet (M).

REPLIK I sin debattartikel påstår Mohamed Nuur (S), Momodou Malcolm Jallow, (V) och Leila Ali-Elmi (MP) att de lever i samma land som övriga svenskar men med sämre förutsättningar. Skälet till detta anses vara att våldet mot ”svarta kroppar” är ”långtifrån ett fenomen som begås av enskilda rötägg”.

Det är enligt artikelförfattarna, ett historiskt, systematiskt och symptomatiskt resultat av ett rasistiskt samhälle.

Den bild som debattörerna målar upp av det svenska samhället är djupt onyanserad. Det är anmärkningsvärt hur tre politiker som nått toppskicket av politiken på lokal och nationell nivå, visar på ett sådant förakt för samma samhällsystem som banat vägen för deras karriär genom bland annat skattefinansierad utbildning, sjukvård och barnomsorg.

Politikertrion nämner aldrig att väldigt många olika etniska och religiösa minoriteter är representerade antingen i Sveriges riksdag, den svenska regeringen, inom näringslivets topp eller bland svenska idrottslandslag. Allt detta är resultatet av ett öppet och tolerant samhälle.

De använder sig i stället av termer som ”våld mot svarta kroppar” för att rättfärdiga sin beskrivning av Sverige och detta visar tydligt på trions verklighetsfrånvända inställning.

Jag menar att det är en farlig utveckling när alla ordningsvakter och samtliga kvinnor och män inom det svenska rättsvårdande systemet blir anklagade för att vara del av en systematisk rasism.

Jag, precis som ni har vuxit upp i utanförskap och har sett orättvisor och enskilda övertramp i verkligheten.

Men till skillnad från er inser jag att rasaktivism och opportunism inte är vad ansvarstagande politiker ska syssla med om man vill ha förändring på riktigt. Vi gör oss själva en otjänst och bidrar med ännu mer politikerförakt och ökad polarisering i Sverige om vi börjar använda oss av terminologier som bygger på ras och etnicitet samtidigt som hela det svenska samhället och dess funktioner dras över en kam.


Arin Karapet, Riksdagsledamot och ledamot i Socialförsäkringsutskottet (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

ARTIKELN HANDLAR OM