Jag efterlyste en bättre analys än ”vemsomhelst”

Jonas Aghed svarar Elisabeth Åsbrink

Av: Jonas Aghed

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en kulturartikel som är en del av Aftonbladets opinionsjournalistik.

Om ämnet är Förintelsen och man inte vill bli feltolkad, så kanske man inte ska hålla på och vara sådär ballt provokativ, som Elisabeth Åsbrink i sin recension av Brownings bok. Det hela är inte ”ganska enkelt”, som hon skriver, till exempel.

När hon gör en stor sak, både i recensionen och i sitt svar till mig, av att ”vemsomhelst” skulle kunna bli massmördare leder hon diskussionen fel. För det första för att det uppenbart typiska hos manskapet i Reservpolisbataljon 101 var att de tillhörde samhällets lägre klasser.

Det låter fint att säga ”vemsomhelst av oss”, men i realiteten löper inte alla människor i alla samhällsklasser lika stor risk att sättas till att utföra de blodigaste värven, i krig eller som i Förintelsen.

För det andra för att det inte går att utesluta, vilket Browning medger, att rekryteringen till Reservpolisbataljon 101 var ideologiskt riktad. Och då är det fortfarande intressant i diskussionen om folk som röstar vänster (eller liberalt!) är mindre benägna än högersympatisörer att bli massmördare. Att framhäva ”vemsomhelst” bäddar för de som, till exempel, vill likställa nazister och kommunister.


Elisabeth Åsbrink kallar mig korkad och lättkränkt och anklagar mig för att inte vilja reflektera över ”de maktstrukturer som ligger till grund för ett folkmord”. I mitt korkade tillstånd trodde jag det var precis de maktstrukturerna jag efterlyste en bättre analys av.

Publicerad:

LÄS VIDARE

Kultur

Prenumerera på Kulturens nyhetsbrev

Aftonbladets kulturredaktion guide till veckans viktigaste kulturhändelser och mest intressanta idédebatt.